Kaligrafija – poetska ljepota harfova
Kaligrafija – poetska ljepota harfova

Kaligrafija – poetska ljepota harfova

Čudesno putovanje nastavljamo pričom o vezanim harfovima, koji stoljećima daju život izblijedjelim papirima, zidovima džamija, kvadratnim ili kružnim stubovima, velikim portalima, munarama i kupolama. I zaista, ima nešto posebno u savijenim harfovima, koji nanizani jedan do drugog poput bisera u đerdanu, daju osjećaj da nikada ne završavaju. Bilo da je objekat posmatranja samo jedan harf ili cijeli tomovi knjiga ispisani upravo kaligrafijom, kompozicija se čini gotovo čarobnom. Možda se ljepota krije u samom imenu kaligrafije koje nagovještava ljepotu. Putovanje krajolikom apstraktne umjetnosti je upravo počelo.

Umjetnost lijepog pisanja svoju formu podiže na arapskom pismu. Brzim koracima, apstraktni motivi, arabeske i kaligrafija postaju vodeći izrazi dekorativne islamske umjetnosti. Naravno, kaligrafija je u svojoj suštini najviše povezana sa očuvanjem Kur’ana, te zbog toga postaje izuzetno cijenjena i jedan od najdivnijih vrhova islamske vizualne umjetnosti.

Instrument koji se koristi za pisanje kaligrafije, odveć tradicionalan, naziva se qalam a pravi se od sušene trske ili bambusa. Tinta se pomno bira, da bi u toku pisanja mogla da promijeni intenzitet boje. U tom slučaju kompozicija postaje znatno dinamičnija i efektivnija.

Sva raskošna ljepota vizualnog izraza koju sa sobom nosi kaligrafija, nije se zadržavala samo na papirima i zidovima, nego je ukrašavala i kovanice. 692. godine, Islamski halifat u potpunosti je reformisao izgled kovanica, pa su one, nakon što su bile ukrašavane slikovnim tretmanima, postale umjetnička platna za harfove. Najviše su bile ukrašavane ajetima iz Kur’ana.

U desetom stoljeću umjetnost lijepog pisanja dobija novi kanvas. Perzijanci, koji su prešli na islam, počeli su tkati harfove na svilu visokog kvaliteta.

Prvi rukopis, koji se koristio u ispisivanju Kur’ana časnog i kao arhitektonska dekoracija, jeste kufski rukopis. Karakteristike ovog rukopisa ogledaju se u pisanju ugaonim harfovima, horizontalnim formatom sa debelim proširenim potezima. Vremenom je kufskirukopis postao razvijen u različitim formama, od isprepletenih harfova sa cvijetnim ornamentom (floriated kufic) do harfova utkanih u čvorove.

Izvor: divithana.com