Kamenje koje raste
Kamenje koje raste

Kamenje koje raste

Rumunjski gradić Costesti dom je jednom od najvećih prirodnih fenomena – kamenju koje raste. Kamenje nastalo od cementnog pijeska okruglog je oblika i smatra se da postoji na Zemlji već oko 6 milijuna godina, nakon snažnog potresa.

Na prvi pogled ove kamene gromade sastoje se od čvrste jezgre i pjeskovitog oklopa i djeluju kao bilo koji drugi kamen. No, promjene i magija na kamenju započinju nakon što padne kiša i osuši se i zadnja kap. Nakon toga, male formirane izbočine počinju izvirati sa svih strana – gotovo kao da je kamenje oživjelo.

Kako izbočine rastu, s vremenom se odvoje od matičnog kamena i nastavljaju rasti samostalno. Prosječno narastu od 6 do 10 metara u širinu.

Iako znanstvenici znaju za njihovo postojanje već godinama, još uvijek nisu došli do zaključka kako i zašto ovo kamenje zapravo raste. Jedna od najčešćih teorija je da rast uzrokuje povećana količina minerala u kamenju. Pretpostavka je da kada je kamenje izloženo vlazi, minerali se šire i rade pritisak na pjeskovitu ovojnicu, tjerajući izbočine na površinu. No, i dalje ostaje misterija zašto se ovaj proces događa na samo jednom mjestu u svijetu.

Kamenje je naravno postalo turistička atrakcija i svake godine ih pogleda na tisuće ljudi. Kako bi ova iznimna i misteriozna lokacija ostala sačuvanom za iduće generacije, područje u kojem se nalazi je zaštićeno od strane UNESCO-a od 2004. godine.

 

Izvor: www.klinfo.hr