Kineska kuhinja
Kineska kuhinja

Kineska kuhinja


Kina je zemlja u kojoj se kulinarskim vještinama pridaje velika važnost, a vrhunski kuhari se smatraju umjetnicima. Od uličnih štandova s rezancima i knedlama do najelitnijih restorana, kineska kuhinja je jedna od najboljih na svijetu.

Umijeće pripremanja hrane u Kini se razvijalo stoljećima. Tradicionalna kineska kuhinja u mnogo čemu se podudara sa savremenim pogledima na zdravu ishranu, budući da su Kinezi stoljećima istraživali svijet biljaka, trava, sjemenki i gljiva ispitujući njihovu hranjivu vrijednost i ljekovitost. Kineska hrana je zdrava i niskokalorična, sa malo masnoća. Za pripremu se većinom koriste nezasićena ulja i vrlo malo životinjskih masnoća. Glavni sastojci kineskog obroka su čaj bez šećera, riža i kuhana tijesta, lagana supa, bareno povrće (bez masnoće, sa prelivima biljnog porijekla) i bareno ili na žaru pečeno meso peradi ili riba.

Harmonija namirnica i začina je vrlo bitna u kineskoj kuhinji. Boje poslužene hrane pažljivo se biraju, jer sklad pripremljenog jela mora biti uočljiv već pri serviranju. Tradicija sjeckanja namirnica na veličinu zalogaja tokom pripreme, a ne za vrijeme konzumiranja, jedinstvena je za cijelu kinesku kulturu, budući da se korištenje noževa za stolom od davnina smatralo lošim ukusom. Kineski štapići, pak, koriste se za jelo, ali i za miješanje sastojaka, razbijanje jaja i presavijanje tijesta.

Kineska hrana nije samo užitak za oči i nepce, već predstavlja i poseban vid uživanja u životu. Kineska kuhinja nam otvara raznolike mogućnosti zdrave prehrane i uvodi nas u umjetnost življenja u skladu s prirodom.