Kineska pogača od ribe, riže i jaja
Potrebni sastojci:
3 šolje riže
1 šolja peršuna
1 kuhana riba
3 jaja
1 glavica bijelog luka
sok od limuna
2 kašike soja sosa
2 kašike susamovog ulja
biber, so
Priprema:
Skuhajte rižu i jaja. Tvrdo kuhana jaja krupno narendajte. Sitno nasjeckajte glavicu bijelog luka i peršun. Ribu izgnječite. Ovako pripremljene sastojke sjedinite te dodajte soja sos, so i biber. Zamijesite pogaču. Stavite je u podmazan pleh, poprskajte uljem i zapecite. Kad porumeni, prelijte je limunovim sokom i poslužite toplu.
Kolačići od sezama
Potrebni sastojci:
300 g brašna
2 jaja
80 g šećera
3 g suhog kvasca
80 g zrna bijelog sezama
60 g masti
biljno ulje
Priprema:
Brašno istresite u zdjelu i dodajte šećer i kvasac. Promiješajte te potom ovoj smjesi dodajte umućeno jaje i omekšanu mast. Nastavite miješati sve dok ne dobijete homogeno i elastično tijesto. Pokrijte ga i ostavite da odstoji sat vremena. Tijesto tada ponovno premijesite i podijelite ga u kuglice veličine loptice za golf.
U drugoj zdjeli umutite jaje, pa u njega uronite svaku kuglicu, ali tako da samo jedna polovica kuglice bude uronjena u jaje. Namočenu polovicu tada nježno položite na aluminijsku foliju na koju ste istresli sezamove sjemenke, te lagano pritisnite da se sjemenke bolje zalijepe, a da kuglica dobije duguljasti oblik. Kolačiće složite u posudu za pečenje koju ste lagano namastili uljem. Strana sa sezamovim sjemenkama neka bude okrenuta prema gore. Pecite 20 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180°C.