Kokosovo ulje – zdravstvene dobrobiti
Kokosovo ulje – zdravstvene dobrobiti

Kokosovo ulje – zdravstvene dobrobiti


Posljednjih godina sve je više istraživanja koja se bave zdravstvenim dobrobitima kokosovog ulja, a svaka od njih otkriva neke nove vrijednosti ove zlata vrijedne tekućine.

Do sada je provedeno više od 1500 studija koje su mahom potvrdile da je ulje kokosa jedna od najvrjednijih i najzdravijih namirnica na planeti.

Njegova najveća vrijednost su srednje lančane masne kiseline, od kojih su posebno značajne kaprilna, laurinska i kapronska kiselina. One su ujedno i najzastupljenije u kokosovom ulju, a udio im je veći od čak 60%.

Zdravstvene dobrobiti

Zahvaljujući svom sastavu kokosovo ulje ima širok spektar zdravstvenih vrijednosti. Potvrđeno je da doprinosi snižavanju lošeg, a porastu dobrog kolesterola. Također pomaže u snižavanju razine šećera u krvi, što ga čini vrlo dobrim izborom za dijabetičare.

Prema nekim naznakama ulje kokosa može spriječiti bolesti jetre i osnažiti njezine funkcije.

Snažna antiupalna, antibakterijska i antioksidativna svojstva čine ovu tekućinu dobrim oružjem protiv svih vrsta upala te oštećenja tkiva i stanica. 

Znanstvenici predviđaju da bi se zbog snažnih antistresnih svojstava ulje kokosa u budućnosti moglo koristiti i kao prirodan i neškodljiv antidepresiv.

Kokosovo ulje kao kozmetički preparat

Kokosovo ulje se može upotrebljavati i u kozmetičke svrhe i u tom smislu je također vrlo djelotvorno. Ono je zapravo na glasu kao pravi prijatelj ljepote. Čuva i njeguje kožu, štiti ju od starenja, prevenira nastanak bora i strija te ublažava njihovu vidljivost. Djelotvorno je i kod pelenskog osipa, a sasvim je sigurno i neškodljivo za upotrebu na nježnoj dječjoj koži.

Kosa tretirana ovom tekućinom postaje zdrava, jaka i sjajna. Kokosovo ulje štiti vrhove kose od oštećenja, omekšava kosu i olakšava njezino raščešljavanje. Prema nekim studijama ovo ulje potiče rast folikula, sprječava opadanje kose i pojavu sijedih vlasi. Osim toga, hrani i jača nokte, sprječava njihovo pucanje i listanje kao i pojavu zanoktica.

Može se koristiti i kao balzam za usne, kao preparat za skidanje šminke te kao sredstvo protiv neugodnog zadaha.

 

Izvor: prirodaidrustvo.hr