Koliko dugo je prehlada zarazna?
Koliko dugo je prehlada zarazna?

Koliko dugo je prehlada zarazna?


U prosjeku odrasla osoba ima dva do četri puta godišnje prehladu, djeca češće: šest do deset puta godišnje. 

Veliki broj različitih virusa prehlade je razlog zašto se tako često prehladimo. Zbog toga se imuni sistem mora svaki put iz početka boriti sa novom klicom. Kada se zarazimo, prođe najviše dva dana dok ne osjetimo prve simptome. Neke osobe se bez obzira na zaraženost ne razbole ili prođe i do sedam dana do pojavljivanja prvih simptoma. 

Ali koliko dugo smo zarazni? Koliko dugo se trebamo izolovati i izbjegavati direktne kontakte sa drugim osobama da i njih ne bi zarazili?

Naučnici polaze od toga da je prehlađena osoba najzaraznija u prvim danima nakon pojavljivanja simptoma. U tom vremenu nam uglavnom curi iz nosa, stalno kišemo ili kašljemo. Sekret koji tada širimo oko sebe ima u sebi veliki broj virusa prehlade, koji se na ovaj način, putem kapljica, prenosi na druge osobe u našoj blizini. 

I kada (pravilno) stavite ruku na usta kada kišete ili kašljete, virusi pređu na ruku. Dodirivanjem predmeta se virusi također mogu širiti. 

Ukupno je prehlađena osoba zarazna sedmicu dana, jer je to vrijeme u kojem se izbacuju virusi iz tijela. Ovaj period može da varira od osobe do osobe, jer oni koji imaju slabiji imunitet mogu duže biti zarazni. Također djeca koja se prvi put susreću sa određenom klicom, duže izbacuju viruse.

Znači, ko odmah ili dva-tri dana nakon prvih simptoma prehlade ode na posao ili u veću grupu ljudi i istovremeno još uvijek intenzivno kiše ili kašlje, rizikuje da zarazi osobe oko sebe. 

Da bi se to spriječilo, treba izbjegavati rukovanje, odmah nakon kihanja ili kašljanja prati ruke i naravno ne kihati i ne kašljati direktno, bez zaštite u druge osobe, nego se okrenuti i koristiti papirnu maramicu (koju nakon toga bacite u smeće) ili staviti lakat ispred sebe (ne dlan).

 

Izvor: zdravlje.at