Zdrav doručak
Zdrav doručak

Zdrav doručak


Poznato je da je doručak najvažniji obrok. U idealnom slučaju nam daje potrebnu energiju da dobro započnemo dan. Ali kako izgleda „idealan“ doručak?

Ne postoji pravilo kako bi trebao izgledati idealan doručak. Sve zavisi od mogućnosti, želja i same osobe. Neke osobe ne mogu ili ne žele da doručkuju. Dovoljna im je kafa i tako odlaze na posao. Drugi, opet, na putu prema poslu u pekari kupe kiflu, sendvič ili kolač, a treći ne bi nikada otišli iz kuće bez dobrog i obilnog doručka.

Fiziološki gledano, doručak je važan i neophodan. Za vrijeme spavanja su se potrošili svi ugljeni hidrati, a doručkom se tijelu ponovo daje energija da normalno započne radni dan.
Prednost doručkovanja kod kuće je mogućnost da se odluči šta će se i koliko pojesti.

Ukoliko praznog želuca prođete pored prodavnice ili pekare, dolazite u iskušenje da uzmete nezdravu i visokokaloričnu namirnicu. Još ako jedete hodajući, na brzinu, opterećavate probavne organe, što vremenom može dovesti i do problema u probavi, gasova, zatvora itd.

Osobe koje izbjegavaju doručak mogu lako doći u iskušenje da ih naglo uhvati osjećaj gladi i da u nedostatku izbora pojedu nezdrav obrok.

Broj kalorija ne bi trebao biti odlučujući u izboru doručka. Tako na primjer porcija zobenih pahuljica ima 185 kalorija, a kroasan 200. Iako razlika u broju kalorija nije velika, zobene pahuljice imaju puno biljnih vlakana, minerala i vitamina, te „dobrih“ ugljenih hidrata, dok kroasan ima ugljene hidrate koji se brzo vare i troše (te se osjećaj gladi brzo vraća) i puno masti. Zato su zobene pahuljice puno zdraviji i vrjedniji doručak, jer posebno zbog biljnih vlakana koje se u crijevima sporo vare, osjećaj sitosti je puno duži.

Namirnice sa integralnim žitaricama imaju također puno biljnih vlakana u sebi. Ako volite jesti mješavine integralnih žitarica, slobodno ubacite i svježe voće u njih, pomješajte sa nemasnim mlijekom ili jogurtom i imate zdrav doručak. Pazite kod gotovih mješavina, koje u sebi često imaju malo biljnih vlakana i dosta nepotrebnog šećera, posebno kod varijanti sa čokoladom.

Ukoliko više volite da doručkujete kruh ili pecivo, koristite integralne varijante. Šta ćete mazati na njih, ostaje vaš izbor. Ako više volite slatku varijantu sa marmeladom ili medom, pazite da u nastavku dana ne jedete previše slatkiša. Kuhana šunka ili pureća prsa su manje masni od salama ili kobasica, a mladi sir je bolji od masnog tvrdog. Na krišku stavite i paradajz, mrkvu ili krastavac: tako uljepšate doručak i unesete važne vitamine u tijelo.

Šolja čaja ili kafe uz doručak su u redu. S vremena na vrijeme popijte i čašu soka koju najbolje razblažite sa istom količinom vode. Tako smanjujete broj unešenih kalorija i povećavate količinu unesene vode.

Bez obzira da li doručkujete kod kuće ili na poslu, najvažnije je da jedete zdravu hranu i da za doručak odvojite vrijeme, znači da sjedeći i u miru pojedete najvažniji obrok.  

Izvor: zdravlje.at