Kombinacije lijekova i biljaka nisu uvijek bezopasne
Kombinacije lijekova i biljaka nisu uvijek bezopasne

Kombinacije lijekova i biljaka nisu uvijek bezopasne


Majka priroda je puna zdravlja. Biljke su tu da nam pomognu u prevenciji i terapiranju različitih bolesti i upotrijebljene kako treba potpomažu pri liječenju mnogih bolesti, često u kombinaciji sa sintetičkim lijekovima školske medicine.
Ali nisu svi biljni lijekovi dobri u kombinaciji sa sintetičkim lijekovima i u nekim slučajevima nije dobro kombinovati istovremeno više različitih biljnih preparata.
Kao i svaki lijek, tako i ljekovite supstance iz biljaka pored dejstva mogu imati i nuspojave, te u kombinaciji sa drugim supstancama mogu dovesti do neželjenih popratnih pojava ili simptoma.
Prilikom pisanja recepta mnogi ljekari, a tako i farmaceuti prilikom izdavanja lijeka, ne znaju da pacijent samostalno koristi i neku biljnu terapiju.
Zbog toga pacijent mora obavezno obavijestiti ljekara i farmaceuta o dodatnim terapijama da bi se na vrijeme izbjegle loše kombinacije, te da bi terapija bolesti na kraju bila što uspješnija.

Evo nekoliko primjera loših kombinacija biljaka i lijekova:

Kantarion (gospina trava)
se često i vrlo uspješno koristi za liječenje slabijih depresija i depresivnih osjećanja. Ali supstance iz kantariona aktiviraju određene sisteme enzima u jetri i crijevima koji su zaduženi za razgradnju mnogih supstanci, između ostalog i lijekova. Elemente dobivene razgradnjom tijelo izbacuje. Tako kantarion smanjuje dejstvo lijeka za smanjenje holesterola simvastatin, kontraceptivnih pilula ili lijeka protiv astme teofilina.

Ginkgo se koristi kod problema sa pamćenjem i dobar je prirodni lijek kod problema sa cirkulacijom (posebno u mozgu). Upravo ovo njegovo dejstvo pojačanja cirkulacije krvi povećava rizik krvarenja kod istovremenog uzimanja lijekova za razrjeđivanje krvi. Još uvijek nije skroz razriješeno koliko je intenzivan ovaj efekt, ali u svakom slučaju se savjetujte sa ljekarom ukoliko uzimate ovu kombinaciju.

Majčina dušica
je pored jaglaca i bršljana najčešći biljni lijek za razrjeđivanje sekreta iz bronhija kod kašlja. Uzimanjem ovih sirupa olakšava se iskašljavanje. Ukoliko od ljekara istovremeno dobijete lijek za suzbijanje nadražaja kašlja kao što je dekstrometorfan ili neki preparat sa kodeinom, obratite pažnju, jer se lijekovi suprotstavljaju, te može doći do komplikacija.
Kombinacija biljnih preparata za razrjeđivanje sekreta prije podne, a uzimanja lijeka za sprječavanje nadražaja kašlja prije spavanja je moguća, jer prođe dovoljno vremena između uzimanja dva različita u djelovanju lijeka.

Sena, njeni listovi, koriste se kod zatvora i tvrde stolice. Ali ukoliko se prečesto koristi, sena može negativno utjecati na količinu soli i tečnosti u organizmu. Između ostalog dolazi do opasnog gubitka kalija, važnog minerala, posebno kod bolesti srca. Ukoliko se istovremeno uzimaju lijekovi protiv slabosti srca kao što su digitoksin, dolazi do intenzivnijeg djelovanja lijeka sa odgovarajućim negativnim posljedicama na srce.

Kofein koji se nalazi u kafi i crnom čaju, ali i koka koli reaguje na nekoliko lijekova. Tako se jedna grupa antibiotika (inhibitori bakterijske giraze) ne smije piti sa nekim od pića sa kofeinom jer dolazi do ubrzanog lupanja srca, nervoze i nesanice. Čak se preporučuje da se za vrijeme uzimanja ovih antibiotika koji se uglavnom koriste kod upala mjehura i bubrega, skroz izbace kofeinska pića.
Kafa i crni čaj se ne smiju piti zajedno sa lijekovima za nadoknađivanje željeza, jer gorke tvari iz ovih pića vežu ione željeza i neiskorištene ih izbacuju iz tijela. Najbolje je čekati dva sata nakon uzimanja lijeka sa željezom prije nego što popijete kafu ili crni čaj.

Grejpfrut, inače jako zdrav plod, može dovesti do velikih problema ako se konzumira istovremeno sa uzimanjem lijekova protiv bolova, lijekova protiv nesanice, povišenog krvnog pritiska i antihistaminika. Flavonoidi iz grejpfruta (inače jako zdrave supstance za jačanje imunog sistema), pojačavaju djelovanje mnogih lijekova za čak 30% i mogu izazvati povećanje krvnog pritiska. Posebna pažnja je potrebna kod uzimanja nifedipina, lijeka za srce. Zajedno sa grejpfrutom može doći do naglog opadanja pritiska, lupanja srca i glavobolje.
Grejpfrut i lijekovi protiv bolova ili antihistaminici mogu dovesti do smetnji u funkciji srca, a kombinacija grejpfruta i lijekova za spavanje mogu izazvati simptome opijenosti.

Savjet

Bez obzira što su biljke dar prirode, pune ljekovitih supstanci koje uglavnom djeluju bez negativnih nuspojava, opet se radi o lijekovima koji pored ljekovitog mogu imati i negativno dejstvo, posebno u nekoj kombinaciji sa sintetičkim lijekovima.
Ukoliko od ljekara dobijete terapiju lijekovima, obavezno recite koje biljne preparate koristite, a naravno da se možete savjetovati sa farmaceutima u apoteci o različitim kombinacijama koje uzimate.

 

Izvor: zdravlje.at