Presoljeno varivo
Presolili ste varivo. Ne očajavajte, nije sve izgubljeno. Dodajte jedan ili više krompira i oni će „pokupiti“ sav višak soli.
Rezanje luka
Ako ne želite “plakati” kad režete crveni luk, glavicu prvo potopite u vruću, a zatim u hladnu vodu i tek tada je izrežite. Isti efekat možete postići ukoliko luk pola sata prije rezanja stavite u zamrzivač.
Zagorjele šerpe
Ako su vam šerpe zagorjele prilikom kuhanja i mučite se oprati ih, evo jednog zgodnog savjeta. U šerpu stavite limun, sirće i malo deterdženta, prokuhajte i posuda će biti kao nova.
Dizano tijesto
Tijesto sa kvascem će se brže dići ukoliko posudu s tijestom stavite u drugu, veću posudu u kojoj je topla voda.
Svježina jaja
Kako bi prepoznali da li su jaja svježa ne morate ih razbijati i mirisati, dovoljno je da ih stavite u posudu s vodom. Svježa jaja će potonuti na dno i bit će okrenuta na stranu, nešto starija jaja će također potonuti na dno, ali će dno posude dodirivati s jednim od vrhova, a pokvarena jaja će plutati na površini.