Korisni savjeti u kuhinji – 2. dio
Korisni savjeti u kuhinji – 2. dio

Korisni savjeti u kuhinji – 2. dio


Čišćenje frižidera

Ukoliko vaš frižider ima neugodan miris, natopite krpu ili spužvu u limunov sok i ostavite je neko vrijeme u frižideru kako bi neutralizovala mirise. Pomiješajte limun i sol – dobićete izvrsno prirodno sredstvo za čišćenje, čak i tvrdokornih prljavština.

Pranje voća i povrća

Za pranje voća i povrća upotrijebite vodu u koju ste dodali malo sirćeta (octa). Istraživanja pokazuju da sirće uklanjanja bakterije na svježim namirnicama pa ih potom možete bez straha konzumirati sirove ili u daljnjoj pripremi jela.

Bjelance – žumance

Da bi lahko odvojili bjelance od žumanceta, razbijte jaje iznad lijevka za tekućinu. Bjelance će proći, a žumance će ostati u lijevku.

Rezanje torti i kolača

Ako želite lijepo izrezati tortu, nakon svakog komada umočite nož u hladnu vodu. Kada režete kremaste kolače, nož umočite u toplu vodu.

Kuhinjske krpe

Kuhinjske krpe će biti bolje oprane i lakše će se ukloniti mrlje ukoliko ih preko noći ostavite potopljene u vodu u koju ste dodali soda bikarbone. Sutradan krpe operite na uobičajen način.