Koristi namaza
Koristi namaza

Koristi namaza

Allah Svemogući kaže:

Pomozite sebi strpljenjem i molitvom, a to je, zaista, teško, osim poslušnima.(Kur'an, II:45.)

O vjernici, tražite sebi pomoći u strpljivostii obavljanju molitve! Allah je doista na strani strpljivih. (Kur'an, II:153.)

Naredi čeljadi svojoj da obavlja molitvu i istraj u tome! Mi ne tražimo od tebe da se sam hraniš, Mi ćemo te hraniti! A samo one koji se budu Allaha bojali i grijeha klonili čeka lijep svršetak.(Kur'an, XX:132.)

Što se tiče uloge namaza u prevazilaženju tereta briga, depresija, tjeskobe i stresa iz srca i u liječenju njegovih bolesti, čovjek mora shvatiti da ne postoji ništa više, vrednije, ugodnije, inteligentnije i ljepše od stajanja pred Stvoriteljem, klanjanja Njemu i povezivanja srca i duše sa Allahovom prisutnošću i blizinom, veseliti se odjeku prizivanja Njegovih dova i utapanja cjelokupne egzistencije, svjesnosti, tijela, uma, duše i djelatnosti u najrazveseljavajuća duhovna i tjelesna iskustva namaza.

U namazima čovjek upotrebljava svoje cjelokupno biće, udove, vene, arterije, kosti, pore i svaku ćeliju svog tijela u zajedništvu sa Stvoriteljem, i on odvaja sebe, svoje misli, pažnju, fokusiranje, usmjerenost pogleda i poštovanje spram nečemu drugome osim prema njegovom Gospodaru. U namazima, čovjek također isključuje svoju motornu funkciju naklonosti prema ovom svijetu, njegovim stvorenjima, poslovima, zabrinutostima, zasljepljenostima, svjetovnim kontaktima i zbrkama, i on blista blještavim svjetlom svoga Stvoritelja, stavlja u pogon nepogrešivi magnet pobožnosti i obožavanja, i stoji pred Njim cjelokupnim svojim bićem, srcem, dušom i tijelom, i daje svakom udu njegovu ispravnu priliku da obožava svoga Gospodara, i da se opere suzama ljubavi i čežnje da Ga sretne, suzama okajanja njegovih grijeha i suzama što privlače Allahovu ljubav i suosjećanje da oprosti Njegovom robu grijehe koje je počinio i da ga uzdigne u položaju. Svaki će ud djelovati u skladu s njegovim urođenim atributima. Srce će postati privučeno svom Stvoritelju i Začetniku, i ono će se odmarati u najznačajnijem i najveličanstvenijem miru Njegove blizine. Ovakve su izlječujuće moći namaza. On je hrana za tijelo i dušu.

Mir, radost, sreća, ugodnost, zadovoljstvo i duhovna ekstaza samo su neke od koristi koje je zdravo srce naviklo uzimati. Ponekad, ovako plemeniti i delikatni hranljivi sastojci mogu čak ne biti pogodni za bolesno srce koje djeluje upravo poput bolesnog tijela. U tom slučaju namazi su njegovo najbolje obraćanje da bi primio potrebnu pomoć i da bi zadovoljio svoje interese na ovom i budućem svijetu. Namaz također pomaže srcu da suzbije nedaće na ovom i budućem svijetu, i on djeluje kao štit protiv padanja u grijeh i griješenja. Allahovom voljom, nepatvorena dova može spriječiti fizičke bolesti ili izliječiti ih čak. Istinska dova osvjetljava srce i lice, osvježava tijelo, budi dušu, blagoslovljava zaradu, izbacuje nepravičnosti, osujećuje nedopuštene misli i neutralizira nezakonite težnje, a istinska dova također ublažava Allahovu srdžbu, dostavlja Njegovu milost, samilost i oprost za Njegovog roba.

Što se tiče uloge namaza u liječenju fizičkih bolesti, preneseno je u sunenu od Ibn-Madždžea da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., jednom vidio Ebu-Hurejru kako se odmara i žali na stomačni bol. Upitao ga je: “Ebu Hurejre, da li te sada boli stomak?“ On je odgovorio potvrdno. Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je potom: “Ustani i klanjaj, jer lijek je u molitvama.“ Ako se srce sekularnog liječnika ne slaže ili se ne osjeća ugodno pri ovom stupnju lijeka, onda on mora biti upućen u termine koji se odnose na medicinsku profesiju. Također je rečeno da su namazi zdrav sport za tijelo i srce. Oni uplovljavaju vježbu za cjelokupno tijelo, uključujući: stajanje, pregibanje, sedždu i sjedenje, i njihov zikr u svakom namazu nekoliko puta dnevno. Ovakvi pokreti pomažu čovjekovim mišićima i većini zglobova, i olakšavaju oticanje krvi iz arterija i osiguraju prirodnu lagahnu vježbu za čovjekov stomak, crijeva i pluća.

Kako je zabilježeno u hadiskim zbirkama, kad god bi se suočio sa oprečnim okolnostima, Allahov Poslanik, s.a.v.s., zatražio bi uputu kroz namaz.

Ovo je zbog toga što su namazi primarni povezujući kanal između roba i njegovog Gospodara, njegovog Stvoritelja i Opskrbitelja. Prema tome, namazi otvaraju robu kapije blagoslova, koristi i uzvišenih dobara, a zatvaraju vrata zlu i njegovim nagovorima. Namazi osiguravaju i opskrbljuju roba Allahovom uputom, vode ga u pravom smjeru i snabdijevaju ga elementima uspjeha, dobrog zdravlja, dobra, zadovoljstva, ugodnosti, veselja, istinskih zadovoljstava i stvarne sreće. 

 

Izvor: Ibn Kajjim el-Dževzi, Poslanikova medicina, Libris, Sarajevo, 2001., str. 201-202. i 321-322., prevod: Muhidin Hadžiahmetović