Prednosti meda
Prednosti meda

Prednosti meda


Gospodar tvoj je pčelu nadahnuo: “Pravi sebi kuće u brdima i u dubovima i u onome što naprave ljudi, zatim, hrani se svakovrsnim plodovima, pa onda idi stazama Gospodara svoga, poslušno!” Iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je, uistinu, dokaz za ljude koji razmišljaju. (Kur'an, XVI:68-69.)

U medu su sadržane ogromne koristi. On je sredstvo za ispiranje i laksativ. Sadrži čisteće i osnažujuće osobine koje čiste arterije i crijeva od nečistoća. Otklanja začepljenja jetre, bubrega i mokraćnog mjehura. Također je i opći konzervans, pomaže da očuva snagu lijekova između drugih prirodnih medicinskih preparata. Med također pomaže u sprečavanju ulaska vlage u crijeva, kao što je to kod dijareje. Med je bolji od šećera u više slučajeva, a manje je sladak, ali je jači, a ako se uzima prekomjerno, može biti štetan za žuč, ako nije miješan s ocatom.

Med je dobar za starije, on je taj koji sprječava kašalj, a korišten je u medicini u liječenju nečiste (pokvarene) sluzi u stomaku i da zagrije (omekša, učini gipkim) cijelu strukturu tijela. Med je također lijek za pokvaren nagon za hranom, a kada se uzima kao piće pomiješan sa vrućom vodom i kominom dobivenom od slatkih ruža (nešto kao đulbe šećer kod nas, p.p.), pomaže u liječenju bjesnoće, a ustanovljeno je da djeluje kao odbrambeni sistem protiv daljih infekcija.

Med je također korišten kao protuotrov (detoksikant) za one koji koriste drogu i kao antitoksin (protuotrov) u liječenju trovanja slučajno pojedene biljke iz familije noćne sjene (Hyoscyamus niger) ili divlje izrasline (otrovne gljive), između ostalog. Kada je uzet kao piće pomiješano samo sa toplom vodom, pomaže kao lijek za rane nastale ujedom psa. Kao konzervans, med može biti korišten da očuva meso do tri mjeseca, i on je korišten kod kiseljenja krastavaca, tikve, plavog patlidžana i različitih vrsta voća do šest mjeseci.

Mazanje prirodnom vrstom meda, preko kose, kao mast, izliječit će uši (vaške) i druge parazite. Može također biti korišten kao omekšivač kose, osvježivač i inače pospješuje rast kose.

Korištenje meda kao masti za oči izoštrava vid, dok trljanje zuba medom dovodi do njihovog izbjeljivanja, a kad se koristi kao sredstvo za ispiranje usta ojačava desni i otklanja bolesti desni. Prirodne osobine meda također ga čine odličnom nadopunom i otapalom; otvara pore krvnih sudova i olakšava menstrualna oticanje, izbacuje sluz, i otvara zakrečenje jetre, bubrega i mokraćnog mjehura.

Božiji Poslanik, s.a.v.s., uobičavao je piti otopinu vode zaslađene me­dom na prazan stomak, i ovakav običaj sadrži velike koristi i rijetke tajne. lbn-Madždže je zapisao hadis prenesen od Ebu-Hurejrea, neka je Allah njime zadovoljan, da je Božiji Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Ko god jede med (barem) tri puta mjesečno neće imati većih bolesti.”

U drugom hadisu, Božiji Poslanik, s.a.v.s., rekao je: “Koristite dva lijeka (okoristite se sa dva lijeka): medom i Kur'anom.” U ovom obraćanju, Poslanik, s.a.v.s., je povezao ljudsku medicinu i Božansku medicinu; lijekove za tijelo i one za dušu; prirodni faktor i onaj duhovni; i zemaljsku medicinu i onu džennetsku.

 

 

Izvor: Ibn Kajjim el-Dževzi, Poslanikova medicina, Libris, Sarajevo, 2001., str. 43-45., prevod: Muhidin Hadžiahmetović