Kurkuma – jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova
Kurkuma – jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova

Kurkuma – jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova


Kurkuma, začin koji kari prahu daje njegovu karakterističnu boju je ujedno i jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova. Aktivni ljekoviti sastojak u kurkumi se zove kurkumin i smatra se vrhunskim antikancerogenim agensom, jer pomaže ugušiti upalne procese koji pridonose razvoju tumora.

Djelovanje mu je gotovo jednako kao i djelovanje brokule i karfiola: „čisti“ kancerogene tvari prije nego što uspiju nanijeti štetu ćelijskom DNK i popravlja već oštećen DNK. Laboratorijska istraživanja pokazuju da kurkuma pomaže zaustaviti razvoj i širenje stanica raka koje se ipak uspiju formirati. Istraživanja ukazuju na to da može pružiti zaštitu od raka debelog crijeva, te melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože, te da sprječava leukemiju kod djece. Kurkuma je najefikasnija u prevenciji raka jajnika. Također je od pomoći ženama u menopauzi koje uzimaju hormonske nadomjeske, za smanjivanje rizika od raka dojke.

Naučnici sa Univerziteta Rutgers u američkoj državi New Jersey proučavaju kombinaciju kurkumina i fenil etil izotiocijanata (antikancerogeni spoj iz povrća iz porodice krstašica) kao mogućeg lijeka za rak prostate.

Istraživanja su također kurkumu povezala sa smanjenjem upalnih procesa kod brojnih bolesti, uključujući i psorijazu. Također je dokazano da je kurkumin sposoban smanjiti nastanak amiloida, tvari koja je sastavni dio nakupina u mozgu karakterističnih za oboljele od Alzheimerove bolesti.

Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da je kurkuma djelotvorna u liječenju artritisa, dermatitisa i ekcema, žgaravice, infekcija, čira, bubrežnih i žučnih kamenaca.

U drugim ispitivanjima kurkumin se pokazao djelotvornim u snižavanju holesterola i šećera, spriječio grušanje krvi i zaštitio jetru od štetnih tvari. Kurkumin također može predstavljati prirodnu terapiju za upalne bolesti crijeva poput Chronove bolesti i ulceroznog kolitisa.

Treba spomenuti i njeno moćno antigljivično djelovanje, posebno u slučaju kandide. U Indiji kurkuma se koristi i za njegu kože. Od kurkume koža postaje čista, glatka i svježa. A u Kini je otkriveno da kurkuma pomaže kod depresije.

Kurkuma se smatra jednim od najjačih prirodnih antibiotika, ali za razliku od ostalih antibiotika koji uništavaju dobre bakterije i floru u crijevima, ona pomaže razvoju dobrih bakterija.