Ledeni prst smrti
Ledeni prst smrti

Ledeni prst smrti

Ledeni prst smrti rijedak je prirodni fenomen poznatiji još kao ledeni stalaktit ili ledenica smrti. Do stvaranja ovog nevjerojatnog fenomena dolazi kada se led formira na površini slane morske vode, a more ispod ostane znatno toplije od zraka iznad leda.

Dolazi do velikog raspona u temperaturi pa tako dok je temperatura zraka oko -20 Celzijevih stupnjeva, voda ispod leda je samo oko -2. Ledena morska voda ne stvara led onako kako ga mi stvaramo u hladnjaku sa slatkom vodom. Umjesto čvrstog komada, ovo više izgleda kao ledena spužva natopljena morskom vodom čija je unutrašnjost isprepletana mrežom ledenih kanala.

Stoga, kada se toplija voda diže, zaleđuje se što je bliže površini te se ispod formiraju stupovi koncentrirane slane vode, koju led pritišće prema dolje upravo radi toga što je ta voda veoma hladna i slana te je gušća od vode koja se nalazi ispod.

Tako se malo po malo stvaraju sante zaleđene slane vode koje tonu sve dublje i dublje, sve dok ne dotaknu morsko dno. U trenutku kada led dotakne morsko dno počinje formirati mrežu ledenih vlakna koja se širi površinom i započinje lediti sve pred sobom, tako je i dobio naziv  ledeni prst smrti.

Za ovu neobičnu podvodnu formaciju se zna još od 1960-tih godina, a sam nastanak ledenog prsta prvi put je snimljen tek 2011. godine tijekom snimanja BBC-jevog serijala Frozen Planet.

 

Izvor: e-kako.geek.hr