Lejletur-regaib
Lejletur-regaib

Lejletur-regaib

Autor: Sanda Halilović

Noć je puna zvijezda i topline. Miris procvalog proljetnog cvijeća osjećam u zraku. Allahu ekber – srce zbori! Hvala ti, ja Rabbi, na toj blagodati! Mubarek noć kojom obilježavamo početak i blizinu najdražeg mjeseca ramazana nam polako kuca na vrata – Lejletur–regaib. Noć koju obilježavamo neka nam, uz Allahovu milost, blagodat i bereket koju osjeća svako vjerničko srce, obriše suzu sa lica, neka nam vedrina i Allahov nur obasja srca i duše.

Lejletur-regaib je noć obasjana svjetlošću koja ne prestaje sjati, noć koja miriše na ibadet i pokornost Allahu Uzvišenom, noć koja poput rijeke teče i Allahovom voljom i milošću briše naše grijehe. Ova noć je poput najljepšeg ružičnjaka u Allahovim, dž.š., džennetskim baščama, noć kao mjesec mlad, puna snage i Allahovih nimeta i bereketa.

Dova, prisna veza između Boga, dž.š., i čovjeka, najbolji je ibadet Uzvišenom Gospodaru. Njeno mjesto u islamu je posebno. Siguran je put do Uzvišenog Boga koji liječi dušu, ibadet zbog kojeg Allah nagrađuje i daje svome robu najljepše i najslađe plodove, toplina koja grije tužno i uplakano srce, miris koji opija i suši gorčinu, dobro djelo koje briše grijehe.

Kap po kap – dove tvoje nek’ se sliju u nepresušni slap. Suza nek’ ti lice orosi, noć ovu iskrenim dovama, brate i sestro, ti ukrasi. Ne odustaj! Allah dove čuje i prima.

Lejletur-regaib je noć želja i nade, izlaz iz tame i povratak na staze Allahove ljubavi, dobrote, oprosta i milosti, noć koja mrklu tminu Allahovom voljom pretvara u oblak bjeline i čistoće, noć koja zatvara sve praznine u srcu i duši.  To je noć koja tužno i golo drveće oblači u najljepše ruho dajući mu raskoš boja, noć koja učvršćuje slabe korijene i uništava ljudski nemar i nebrigu, noć poput čvrste stijene, noć poput zrelog, slatkog i ukusnog voća, noć lijepa poput zalaska sunca u daljini, noć koja topi led i hladnoću.

Lejletur-regaib je poput najljepše bajke i priče, poput knjige koja između korica nosi lijepe poučne poruke, misli i istine, noć koja prekida ratove noseći košaru mira i Allahove ljubavi, noć pomirenja bez mržnje, ružnih riječi, tužnih pogleda, noć selama i salavata na Poslanika, a.s., noć veselja, radosti i lijepog govora. To je i noć lijepog vaza alima – učenjaka, noć učenja Kur'ana, namaza i posta, noć Allahove mudrosti, strpljivosti, čuda i blagosti.

Lejletur-regaib je poput neba plavetnog i čistog, zvjezdice sjajne i mjeseca žutog. To je noć iskrenog pokajanja, nafake i Božjeg davanja, noć koja otklanja strah, noć povratka Allahu, dž.š., noć Njegovog okrilja i nura. Lejletur-regaib mirisna je i bogata sofra Allahovih nimeta, noć kao hurija – džennetska ljepotica, noć Allahove moći i beskrajne dobrote, noć sevapa, fadileta i zikra, noć začeća sićušnog, malog fetusa – duša mubarek Poslanika, a.s. Ona je Allahov dar i poklon cijelom čovječanstvu, noć Njegovog neizmjernog dobročinstva i rahmeta, noć džennetskih riznica.

Dani, noći, godine i mjeseci će proći,

svi ćemo Allahovom Konačnom sudu doći.

Priliku još danas iskoristi,

šejtanu dušu svoju ne prepusti.

 

Skrušeno ruke Allahu digni,

glavu pokorno na sedždu pogni.

U ovoj noći suzama lice svoje orosi,

jer Allahove najljepše blagodati i plodove ona nosi.

Lejletur-regaib – hurija – džennetska ljepotica,

Allahovom voljom sigurni koraci do džennetskih stepenica.