Liječenje magnetima
Liječenje magnetima

Liječenje magnetima


Liječenje magnetima ili magnetoterapija je sigurna metoda liječenja, a izvodi se pomoću magneta koji se postavljaju na naše tijelo i omogućavaju nam brzo i sigurno rješavanje od boli.

Kod ove metode su nam potrebni samo magneti koji su različitog oblika, različite veličine i različite jakosti. Služe za regulaciju imuniteta, otklanjanje bolova i raznih upala.

Magnetoterapija nam pomaže kod fraktura kostiju za brže zacjeljivanje, za smanjenje otečenosti zglobova, za olakšan i kvalitetniji san, poboljšava cirkulaciju, opušta mišiće, pomaže kod stresa, smanjuje upalne procese, pomaže kod bolesti živčanog sustava, migrene, artritisa, reumatizma, bolova u vratnoj kralježnici, te bolova u lumbalnom dijelu kralježnice, olakšava simptome multiple skleroze, kod bolesti perifernih arterija, kod raznih opeklina, rana i psorijaze, osteoporoze, bronhijalne astme i bronhitisa.

Magnetoterapija nema nuspojava i ne predstavlja rizik za zdravlje ako se pravilno koristi, a jedino se ne preporučuje kod trudnica, kod osoba koje imaju metalne proteze u svom tijelu i elektrostimulatore srca (pacemaker).

Ono što se osjeća kod magnetoterapije može biti osjećaj topline, neznatno znojenje i lagani trnci po tijelu, a sve opet ovisi od pojedinca do pojedinca, a to se događa radi pojačane cirkulacije krvi, što je i normalno. Sva stanja nestaju u roku 48 sati od same primjene.

Niskofrekventni magnetni valovi se u organizmu okupljaju na mjesta oštećenih stanica i na taj način slijedi postupak iscjeljenja, pri čemu se ubrzava cirkulacija, pa tako dolazi i do bržeg izmjenjivanja tvari.

Ako se magneti postave na području otekline, tada se osjeća lagano zatezanje ili protok, jer dolazi do izbacivanja suvišne tekućine iz organizma, pa se tako i oteklina smanjuje.

Danas se sve više magneti upotrebljavaju i stavljaju u madrace ili jastuke, jer su neke kliničke studije dokazale da će se osoba bolje odmoriti i imati kvalitetniji san ako leži na takvoj vrsti ležaja. Ujutro će se probuditi odmornija i s puno više energije.

Ipak, to još uvijek nije potpuno ispitano, jer postoje osobe koje već u sebi imaju velik postotak energije. Oni mogu negativno reagirati na takvu vrstu ležaja, jednostavno bi se previše preznojavali, a i spavanje bi im bilo isprekidano, zato ćemo pustiti svakoga da sam odluči što je najbolje za njega.

Polarnost magneta određuje njegova svojstva, pa će tako magnet sjevernog polariteta biti uspješan u liječenju raznih upala i infekcija, dok će magnet južnog polariteta biti uspješniji u liječenju raznih bolova, kroničnog umora i raznih oteklina zglobova.

Terapija se može izvoditi lokalno, odnosno magneti se direktno stavljaju na oboljelo mjesto, a ako ih imamo u paru drugi se obvezno stavlja na dlan ili stopalo iste strane tijela oboljelog mjesta. Magnet sjevernog polariteta ide na desnu stranu tijela, a južnog polariteta na lijevu stranu tijela.

Magnetoterapija traje 20 – 30 minuta, te nakon izlječenja ona se može i produžiti radi same prevencije.

 

Izvor: www.zdravikutak.com