Ljekovita svojstva grožđica
Ljekovita svojstva grožđica

Ljekovita svojstva grožđica


Grožđice su izvrstan izvor energije te sadrže dijetalna vlakna i mnoge fitonutrijente. Imaju dvostruko više antioksidansa od svježeg grožđa. Dobar su izvor minerala kalcija, željeza, mangana, magnezija, bakra, fluora i cinka, te vitamina B kompleksa: tiamina, riboflavina, piridoksina i folne kiseline.

100 grama grožđica sadrži:

  • 299 kalorija
  • 79,8 grama ugljikohidrata
  • 3 grama proteina
  • 0,5 grama masti
  • 3,7 grama dijetalnih vlakana (10 posto dnevne potrebe)

Vlakna u grožđicama pomažu u regulaciji težine i kolesterola, smanjuju rizik od raka debelog crijeva, te poboljšavaju probavu.

Grožđice su idealne za sportaše kojima je potrebna energija.

Zbog svog izuzetnog nutritivnog sastava preporučuju se svim dobnim skupinama.

Kao i drugo sušeno voće, idealne su za konzumaciju u hladnim mjesecima kada organizmu pomažu nadoknaditi potrebne vitamine i minerale. Grožđice sadrže i značajnu količinu željeza koje direktno pomaže u liječenju anemije. Kompleks B vitamina pomaže u stvaranju novih krvnih stanica, dok viši udio bakra pomaže u stvaranju crvenih zrnaca.

Djeluju antiupalno i antikancerogeno

Grožđice kao i grožđe sadrže resveratrol – polifenol koji ima snažno antiupalno i antikancerogeno djelovanje, a ujedno smanjuje i kolesterol.

Studije potvrđuju da resveratrol pomaže u zaštiti od melanoma, raka debelog crijeva i prostate, koronarne bolesti srca, degenerativne bolesti živaca, Alzheimerove bolesti te virusnih i gljivičnih infekcija.

Smanjuje i rizik od moždanog udara. To čini tako da smanjuje aktivnost angiotenzina (hormona koji može uzrokovati povećanje pritiska u krvnim žilama), a potiče proizvodnju dušičnog oksida koji opušta krvne žile.

Tamnije sorte grožđica posebno obiluju antocijaninima – antioksidansima koji štite od alergija, upala i tumora.

Čuvaju zdravlje srca i krvnih žila

Redovita konzumacija grožđica povezuje se sa smanjenjem povišenog krvnog tlaka. Mnogi nutrijenti iz grožđica zaslužni su za to, no najsnažnije djelovanje se pripisuje visokoj razini kalija – 100 grama grožđica sadrži čak 749 miligrama kalija. Kalij je mineral koji dokazano smanjuje napetost krvnih žila i krvni tlak.

Reguliraju šećer u krvi

U nizu studija pokazalo se da grožđice smanjuju nagle skokove inzulina nakon obroka, koji mogu biti opasni za dijabetičare. Održavaju uravnoteženu apsorpciju šećera u organizmu i reguliraju njegove razine, što je od velikog značaja za oboljele od oba tipa dijabetesa.

Grožđice pomažu u oslobađanju hormona leptina i grelina koji daju osjećaj sitosti, a to smanjuje mogućnost prejedanja i olakšava držanje dijete.

Štite zdravlje očiju

Zbog udjela polifenolnih fitonutrijenata grožđice su izvanredne za očuvanje dobrog vida. One štite od slobodnih radikala i pomažu u prevenciji makularne degeneraciju, slabljenja vida te katarakte. U njima je prisutan i vitamin A koji je također izuzetno važan za dobro očno zdravlje. On smanjuje rizik od pojave očne mrene i noćnog sljepila.

Smanjuju kiselost organizma

Acidoza – kiselost organizma – može biti metabolička ili respiracijska. Izvor obiju kiselosti je želudac.

Kiselost organizma može dovesti do mnogih bolesti poput čireva, dermatoza, oštećenja unutarnjih organa, artritisa, gihta, gubitka kose, bolesti srca, tumora i raka.

Kalij i magnezij iz grožđica su vrlo učinkoviti u neutraliziranju kiselina u želučanom soku i reguliranju kiselosti organizma.

Čuvaju zube i kosti

Kalcij i bor, prisutni u grožđicama,važni su u prevenciji osteoporoze. Bor je makronutrijent bitan za pravilnu izgradnju kostiju i apsorpciju kalcija. Osobito je koristan u prevenciji osteoporoze kod žena u menopauzi, a blagotvorno djeluje na zglobove i kosti.

Bor pomaže u zaštiti usne šupljine i jačanju zubne cakline. Oleanolična kiselina prisutna u grožđicama igra posebno važnu ulogu u zaštiti zubi od propadanja, karijesa i krhanja. Sprečava rast bakterija Streptococcus mutans i Porphyromonas gingivalis, glavnih krivaca za karijes.

 

Izvor: alternativa-za-vas.com