Majmunski liječnici
Majmunski liječnici

Majmunski liječnici

U životinjskom carstvu majmuni su brigu o zdravlju uzdigli na jedan nov, nesvakidašnji nivo. Tako majmuni iz roda Piliocolobus, koji žive u Zanzibaru, često jedu lišće badema i manga koje ima odličan okus, ali izaziva probavne poteškoće. Međutim, to nije zaustavilo majmune da uživaju u slasnom lišću. Naime, u prašumi u kojoj ovi majmuni žive, ljudi proizvode ugljen ostavljajući drvena debla da sporo sagorijevaju. Poznato je da drveni ugalj apsorbira toksine što ga čini dobrim sredstvom protiv probavnih smetnji. Majmuni su to shvatili, tako da danas, čim potpaljivač okrene leđa, spretno iz vatre izvlače komadiće drvenog ugljena. Nakon što se ugljen ohladi, majmuni ga lagano sisaju liječeći tako svoje stomačne probleme.

Gorile jedu određeno lišće kao lijek za proljev. Za njima ne zaostaju čimpanze koje fitoterapiju prakticiraju koristeći se biljkama protiv infekcija uzrokovanih parazitima. Ove biljke, prolazeći kroz probavni trakt, sa stijenki crijeva stružu parazite.

Ženke babuna jedu određene biljke (npr. lišće nekih vrsta sanseverija) kako bi ublažile menstrualne grčeve.

Stoga, zaključimo da čovjek nije jedini koji poznaje vrijednost liječenja biljem. U tom pogledu i majmuni su izvrsni liječnici.