Maltretiranje od strane brata ili sestre može ostaviti trajne posljedice
Maltretiranje od strane brata ili sestre može ostaviti trajne posljedice

Maltretiranje od strane brata ili sestre može ostaviti trajne posljedice


Iako se nasilno i agresivno dijete na igralištu može uzeti kao sterotip dječijeg nasilništva najnovije studije ukazuju da se neki oblici zlostavljanja, koja rezultiraju najčešće trajnim posljedicama, dešavaju upravo unutar doma od strane onih koji bi vam trebali biti najbliži. To su braća i sestre koji maltretiraju, ismijavaju i fizički povrjeđuju svoju braću i sestre. 

Mladi koji su bili zlostavljani od strane braće i sestara su dvostruko više skloni depresiji ili samoozljeđivanju u dobi od 18 godina od onih koje nisu zlostavljali braća i sestre. Prema novom istraživanju, sklonost razvoju aneksioznosti pri ulasku u odraslu dob je takođe udvostručena kod ovih osoba.

Iako je studija utvrdila povezanost između ovog tipa zlostavljanja i posljedica koje uzrokuje  ali ne i dokazala, „mi vjerujemo da se pravovremenom intervencijom u cilju reduciranja zlostavljanja i maltretiranja među braćom i sestrama umnogome može unaprijediti mentalno zdravlje djece“, kaže Lucy Bowes, glavna autorica studije i postdoktorski istražitelj pri Oxford Univerzitetu.

Prema istražiteljima ove studije vrijeđanje, zadirkivanje te fizički oblici nasilja spadaju u ovaj tip zlostavljanja, kaže Bowes. Djeca koja su često maltretirana češće su i ispoljavala probleme u dobi od 18 godina. Studijom nije omogućeno utvrđivanje stepena rizika u razvoju depresije, aneksioznosti i sklonosti samoozljeđivanju.

Roditelji bi trebali da pripaze na rivalstvo među braćom i sestrama, savjet je Rachel Annunziato, pomoćne profesorice kliničke psihologije na Fordham University u New Yorku, koja je analizirala nalaze studije. „Pored toga, vrlo bitno je utvrditi  koliko često se javlja i kako djeca reaguju na to“, mišljenja je Annunziato. „Ovakvi razgovori su nešto što bi svakako trebali uzeti u obzir kad su u pitanju naša djeca te ih obaviti nasamo sa djecom, ali i kao porodica.“

Glavna autorica studije Bowes, savjetujući roditelje, kaže: „Mi ne znamo mnogo o načinima kako da zaustavimo ovaj tip nasilja. Međutim, kroz moje vlastito istraživanje o zlostavljanju djece u školi, došli smo do zaključka da roditelji mogu pomoći svojoj djeci tako što će ih saslušati pružajući im podršku i roditeljsku toplinu. Ovo je nešto što može pomoći kako žrtvama tako i nasilnicima da prevaziđu probleme.“

Jedna druga studija sugerira da ukoliko djeca počnu ispoljavati probleme noću u vidu noćnih mora, noćnih strahova ili mjesečarenja, roditelji bi možda trebali razgovarati s djetetom o zlostavljanju. Naime, studijom koja je obuhvatila 7000 djece utvrđeno je značajno povećanje rizika u razvoju noćnih mora, noćnih strahova ili mjesečarenja (problem poznat pod nazivom parasomnija) kod djece koja su trpila maltretiranja i zlostavljanja.

 

Izvor: msn.com/en-us/health

Prevod: A. Kadrija