Međuvjerski dijalog i liječenje traume
Međuvjerski dijalog i liječenje traume

Međuvjerski dijalog i liječenje traume

Autor: Mirha Nesimović


U Sarajevu, 17. marta 2017. godine, u prostorijama Fondacije Konrad Adenauer, održana je diskusija na temu Međuvjerski dijalog i liječenje trauma. Susret je organiziralo Udruženje za dijalog u porodici i društvo Mali koraci.

Prisutnima se na početku obratio Karsten Dümmel, direktor predstavništva Fondacije Konrad Adenauer u BiH. Istakao je važnost dijaloga, razgovora o traumama, te pozvao sve zainteresirane, pogotovo mlade da surađuju sa Fondacijom. Prisutnima su se obratili mr. Neira Jusufović, fra Ivo Marković i mr. Amra Pandžo, te dvoje aktivista gosodin Fetahović i gospođa Bečirović Esmeralda Uma. Nakon izlaganja su uslijedila mnoga pitanja, opravdano, jer je ova tema izuzetno važna.

Prof. Neira je istakla da se trauma prenosi i do tri generacije, pa je vrlo važno da radimo na procesuiranju trauma, da uđemo u proces žalovanja, jer to prethodi opraštanju. BiH je društvo traumatiziranih građana, a nekada nas samo prave informacije mogu rasteretiti. Važno je na vrijeme pronaći stručnu pomoć, a to je u našem društvu, nažalost, tabu. Ako težimo zdravom društvu, potrebni su nam zdravi pojedinci. Važno je početi sistemski raditi na ovome, jer se izliječenjem trauma do sada bavio samo NGO sektor. Prof. Neira je istakla da sukobima prethodi dehumanizacija, a do nje dolazi etiketiranjem, ljude prestajemo gledati kao ljude, te se dijelimo u tabore “mi” i “oni”.

Mr. Amra Pandžo je ispričala svoju priču o doživljavanju drugog i drugačijeg, uz spomen igumana Danila, kada joj je susret s njim pomogao da skine etikete, i kako se dijalogom dešavaju od dehumanizacije humanizacije.

Fra Ivo Marković, bosanski fratar i osnivač međureligijskog hora “Pontanima”, govorio je o traumi i liječenju iste kroz kršćanstvo i spomenuo primjere iz prakse. Istakao je da je molitva motor heroizma i da ima iscjeliteljsku moć, te da je naše djelovanje posljedica vjere. Dakle, akcenat je na djelu, a ne riječi.

Prisutnima se obratio putem Skype servisa i Dejan Aždajić, ispričao je ličnu priču o pronalasku vjere i važnosti dijaloga.

Nakon diskusije prisutni su imali priliku porazgovarati o utiscima uz šarene makarone i druge slastice. Ovo je prelijepa priča o susretu.

Susreta i dijaloga bi trebalo biti još više, u različitim dijelovima BiH. Važno je govoriti o liječenju traume i liječenje treba prestati biti tabu. Svima će biti ljepše živjeti u zdravom društvu. I da, često ovakve skupove ljudi ne žele posjetiti, jer misle da je riječ o presipanju iz šupljeg u prazno, i sama sam znala tako misliti. Dajte priliku da se razuvjerite, pridružite se nekoj od narednih diskusija.

 

Izvor: preporod.com