Metak mrav
Metak mrav

Metak mrav

Metak mrav živi u prašumama od Nikaragve do Paragvaja. Ovo je pravi kapitalac među mravima, naraste do duljine od 2,5 centimetra. Kada se previše približite njihovom mravinjaku, najprije ćete osjetiti užasan smrad koji će ispustiti da vas upozore, zatim ćete čuti vrištanje (da, ovi mravi vrište), a ako ni to ne upali, znate što slijedi.

Deseci ratnika će izjuriti iz mravinjaka i napasti vas moćnim čeljustima. Istina, ovaj mrav vas neće ubiti, no problem je u tome što ugriz ovog mrava boli kao da vas je pogodio metak, odakle mu i ime. Usto, mrav ispušta jak neurotoksin koji će vam paralizirati mišiće. Metak mrav se još naziva i mrav od 24 sata, jer bol nakon ugriza traje puni dan, koliko je potrebno da otrov napusti organizam.

Znanstvenici istražuju razne mogućnosti uporabe otrova metak mrava u medicinske svrhe, nadamo se samo da im neće pasti na pamet križati ih s afričkim pčelama. Lokalna plemena koriste metak mrave kao dio obreda prerastanja dječaka u muškarce. U posebno ispletene rukavice se postave deseci ovih mrava, okrenuti s čeljustima prema unutra, a mladić koji želi postati muškarcem ih mora obući na ruke i trpjeti njihove ugrize punih 10 minuta bez da ispusti vrisak.

Nakon 10 minuta rukavice se skidaju ostavljajući mladića paraliziranih šaka punih otrova koji se počinje širiti cijelim tijelom. No, to nije sve. Cijeli taj postupak mora ponoviti 20 puta!

 

Izvor: cudaprirode.com