Mirta
Mirta

Mirta


Mirta je hladna i suha, i na drugom je stepenu. Zaustavlja pretjerano mokrenje ili enterokolitis. Ako je mirišemo, to će nam ublažiti glavobolju, kao što će to učiniti i puder ako ga stavimo na žuljeve i druge rane. On također jača organe. Ako neko sjedi u vodi u kojoj je skuhana mirta, smanji će se bolovi prolaps rektuma i maternice. Krema od mirte potamnjuje kosu. Arapi svrstavaju mirtu u mirisne biljke.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Ako vam neko ponudi mirtu kao poklon, ne odbijte ga. Ona je iz dženetskih vrtova.” Ali ne smije se koristiti kao četkica za zube.

Infuzija od mirte je dobra za opekotine. Od mirte se također može napraviti sirup, ali neće koristi protiv kašlja ili enterokolitisa ako sa njim ne uzmemo dunje. Od zrna mirte se također pravi eliksir.

Ibn Abbas je rekao: “Kada je Nuh, sallallahu alejhi ve sellem, napustio lađu, prva biljka koju je zasadio bila je mirta.”

Isti izvor prenosi i ovu predaju: “Adem, sallallahu alejhi ve sellem, je napustio džennet sa tri stvari: mirtom – kraljicom svih mirisnih grmova na svijetu, zgusnutom datulom – kraljicom svih datula na svijetu, i stabljikom kukuruza – kraljicom sve hrane na ovom svijetu.” Ebu Nu'ajm također prenosi ovaj hadis.

 

 

Izvor: Dželaluddin Abdurrahman es-Sujuti, Vjerovjesnikova medicina, Libris, Sarajevo, 2003., str. 71-72., prevod: Haris Murtić