Cvekla
Cvekla

Cvekla


Osim što otklanja malokrvnost, cvekla snižava visok krvni pritisak i podstiče rad jetre, žuči i želuca.

Karakteristična crvena boja cvekle potiče od biljnog pigmenta antocijana, snažnog antioksidansa koji suzbija širenje tumora i podstiče obnavljanje krvnih ćelija, dok zahvaljujući bogatom sadržaju joda, ovo povrće predstavlja dragocjenu pomoć u borbi protiv ateroskleroze i usporava starenje organizma.

Ipak, ono zbog čega cvekla spada u super biljke jeste visok sadržaj betanina i betaina, ljekovitih jedinjanja koja podstiču razmjenu materija, regulišu krvni pritisak, smanjuju holesterol, održavaju krvne sudove, stimulišu rad jetre, žuči i želuca.

Blagotvorni crveni korijen pomaže u liječenju gripa i smanjuje nivo masnoća u krvi. Pošto u svom sastavu ima izvesnu količinu kobalta koji učestvuje u stvaranju vitamina B12 neophodnog za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca (veoma je rijedak u namirnicama biljnog porijekla), cvekla je jedan od najboljih prirodnih lijekova za liječenje anemije i posebno se preporučuje vegetarijancima.

Koristi se cijela biljka iako je najljekovitiji njen podzemni dio, koji se vadi u jesen i može se kuhati, peći ili kiseliti.

 

Izvor: Life Content / pozitivne.info