Može li drveće hodati?
Može li drveće hodati?

Može li drveće hodati?

Kada bi vam neko postavio ovo pitanje, vjerovatno bi bez mnogo razmišljanja odgovorili sa „ne“. Ali da li ste znali da, ipak, postoji jedno drvo koje može hodati? Istina, hod ovog drveta se ne može uporediti sa ljudskim hodom, budući da je ovom drvetu potrebno više od tri mjeseca da napravi samo jedan „korak“. Ali za razliku od drugog drveća, ovo drvo ne provede čitav svoj životni vijek na jednom mjestu.

„Hodajuća“ palma (Socratea exorrhiza), nastanjuje prašume tropske Centralne i Južne Amerike. Može narasti i do 25 metara u visinu, dok je promjer stabljike do 16 cm. Višestruke su koristi ovog drveta. Osim što se njegovo deblo koristi pri izgradnji kuća, te u izradi koplja za lov, njegovi plodovi su jestivi, pa se koristi u ishrani tamošnjeg stanovništva. Unutrašnji dijelovi vanjskog korijena se upotrebljavaju kao afrozidijak za muškarce, a od korijena se, takođe, pravi čaj za liječenje hepatitisa.

Ono što ovom drvetu omogućava „hodanje“ je dva metra visoko korijenje nalik štulama. U potrazi za sunčevim svjetlom „hodajuća“ palma pušta nove „štule“, odnosno grane korijenja, te se tako malo pomiče u željenom pravcu. Pri tome stare grane korijenja odumiru. Vanjsko korijenje odrasle palme naraste, otprilike, 70 cm u mjesec dana. Tako je potrebno nešto više od tri mjeseca da ovo čudesno drvo obavi svoju šetnju.

 

Izvori:

http://en.wikipedia.org/wiki/Socratea_exorrhiza

– Reader's Digest, 1000 odgovora na pitanja iz znanosti, „Mozaik knjiga“, Hong Kong, 2010., str. 151.