Muslimansko-jevrejska konferencija: Korak ka boljem razumijevanju
Muslimansko-jevrejska konferencija: Korak ka boljem razumijevanju

Muslimansko-jevrejska konferencija: Korak ka boljem razumijevanju


Od 7. do 14. avgusta 2014. godine u Beču je organizovana peta Muslimansko-jevrejska konferencija na kojoj se upoznaju mladi jevreji i muslimani iz cijelog svijeta i razgovaraju o raznim temama sa ciljem razbijanja stereotipa, razmjene mišljenja i iskustava.

Muslimansko-jevrejska konferencija je nevladina organizacija koju su 2010. godine u Beču osnovali omladinski lideri sa ciljem boljeg upoznavanja i borbe protiv antisemitizma i islamofobije u Evropi. Ova konferencija okuplja stotinu mladih ljudi od Australije do Brazila. Svaka konferencija je podijeljena na nekoliko različitih komiteta koji se bave temama poput Islamofobija i antisemitizam u kinematografiji, Umjetnost i kultura, Kolektivno sjećanje, Historijski narativi, itd.

Prošle godine konferencija je održana u Sarajevu i učesnici su posjetili Memorijalni centar Srebrenica – Potočari, gdje su zajedničkom molitvom odali počast žrtavama genocida. Ove godine tokom konferencije u Beču, učesnici su u okviru konferencije imali priliku posjetili logor Mathausen gdje su također zajedničkom molitvom odali počast žrtvama iz Mathausena.

Slijedeća Muslimansko-jevrejska konferencija održat će se 2015. godine u Berlinu.

Izvor: Hikmet Karačić/www.behar.hr