Načela uređivanja radnog prostora
Načela uređivanja radnog prostora

Načela uređivanja radnog prostora

Autor: Ana Marija Pšeničnik


Kako pravilno urediti radnu sobu prema Feng Shui

Rad ili učenje kod kuće ima mnoge prednosti. Osim što sami određujete ritam i način rada, možete izravno utjecati na svoje radno okruženje što će povećati vašu produktivnost. Svakako je idealno u domu odvojiti posebnu sobu za radno mjesto. No, zbog nedostatka prostora, većina za to nema mogućnosti. U tom slučaju, najbolje je urediti kutak za rad u sklopu dnevnog boravka koji možete odvojiti dekorativnim paravanom. Izbjegavajte raditi u spavaćoj sobi jer time stvarate dvije suprotstavljene energije koje će oslabiti vašu dnevnu učinkovitost, a noću se, pak, u takvom ozračju nećete moći dobro odmoriti.


Odabir mjesta za rad

Kad god radite kod kuće, nikad nemojte sjediti leđima okrenuti ulaznim vratima jer glavna vrata doma simboliziraju put kojim dolazi posao pa ćete time blokirati poslovne prilike. Također, pazite da mjesto za rad ne bude u istoj liniji s bilo kojim vratima doma jer takav položaj donosi negativnu chi energiju. Ako možete, za kućni ured odaberite kutak koji ima dobar izvor prirodne svjetlosti kako biste što manje koristili umjetnu rasvjetu koja brže umara. Za boju zidova idealne su smeđe nijanse jer simboliziraju stabilnost. Isto tako, vrlo dobra je i zelena boja jer donosi harmoniju i mir. Tamne nijanse zelene vrlo smiruju pa je bolje odabrati svjetlije tonove koji potiču pozitivan rast. Na zid iza sebe možete objesiti sliku s motivom planine jer će podržati poslovni uspjeh. Prostor iza vaših leđa nije pogodan za posude s vodom ili bilo kakve predmete s temom vode. Pomoću zelenih biljaka možete stvoriti topliju atmosferu i neutralizirati štetna zračenja elektroničkih uređaja. Pokušajte, što je više moguće, maskirati i sakriti kablove raznih uređaja kako biste izbjegli kaos i ometanje svježeg protoka životne energije. Pazite da vam radni prostor ne izgleda neuredno i zatrpano jer će se i posao teško razvijati.


Glavni dijelovi namještaja

Najvažniji komad namještaja u radnoj sobi je, dakako, stol. Veličinu stola odaberite ovisno o tome koliko imate prostora. Ali, imajte na umu da vam čvrst i dimenzijama prostran stol daje osjećaj preglednosti i moći što će se povoljno odraziti i na vašu sposobnost obavljanja zadaća. Suprotno tome, skučen, mali stol dat će vam dojam sputanosti i izgubljenosti. Danas postoje različite vrste radnih stolica, a nekima je najugodnije aktivno sjediti, primjerice na lopti za pilates. No, bez obzira na način koji češće preferirate, uvijek je pametno imati i klasičnu uredsku stolicu, s visokim osloncem za leđa i rukonaslonima, jer vam figurativno pruža zaleđe, tj. podršku. Umjesto otvorenih polica za knjige, radije se odlučite za zatvorene ormare s ladicama u koje možete sistematizirano složiti sve što vam je potrebno. Stvaralačku energiju povećat ćete postavite li računalo na sjevernu ili zapadnu stranu radne sobe. Mala fontana privlačit će uspjeh ako se nalazi na sjeveru, sjeveroistoku ili istoku.


Razmještaj u skladu sa stranama svijeta

Na sjevernoj strani vašeg kutka za rad neka se nalaze biljke. Tako ćete postići smirenost. Sjeveroistočni dio je mjesto za sve pojedinosti koje vam pružaju radnu motivaciju. To mogu biti profitabilni prospekti, prognoze ili brošure. Istočno područje je idealno za detalje koji predstavljaju vaš dugoročni cilj. Prikaz predmeta koji u budućnosti želite osigurat će i brži napredak u poslu. Jugoistočna strana je polje komunikacije. Ovdje smjestite telefon, faks-uređaj, ostalu poštu itd. Južni sektor rezerviran je za javna priznanja. Sve nagrade koje primite držite na ovom mjestu, također i stolnu svjetiljku. Jugozapadni kutak označava privatni sklad. Savršen je za fotografije članova obitelji ili drugih bliskih osoba, kao i za intimne detalje koji vas podsjećaju na njih. Zapadni dio pripada financijama. Neka se ovdje nalazi novac te sva druga sredstva plaćanja, ali i metalni predmeti. Sjeverozapadna strana označava organizaciju. Savršena je za sve pomoćnike u planiranju – kalendare, dnevnike i rokovnike.


Savjeti za preinake u uredu

Imate li mogućnosti kod svojeg poslodavca utjecati na izgled uredske prostorije, evo nekoliko prijedloga za plodonosan rad. Ako radno mjesto mora izgledati ozbiljno, bolje je zidove obojiti u sivu boju, nego bijelu koja na radnike može imati depresivan učinak. Svjetlo-sive nijanse donijet će kompromis i ravnotežu u prostor, a i dalje će djelovati dovoljno službeno. Upotrijebite kontrast svijetlih i tamnih boja za zidove i namještaj, kako biste osigurali ravnotežu yin i yang elemenata. Isto možete postići kombinacijom glatkih i hrapavih površina te svilenkastih i grubljih tekstura tkanina za zavjese. Izaberite mjesto za rad u dijelu ureda koji vam pruža potpuni pregled nad cijelom sobom i svim aktivnostima jer ćete se tako osjećati samopouzdanije. Idealno je sjediti leđima okrenutim zidu ili u uglu sobe. Izbjegavajte smjestiti se izravno nasuprot vratima zbog previše snažne ulazne energije. Izvrstan položaj za sjedenje je dijagonalno u odnosu na vrata prostorije. Nemojte sjediti licem okrenuti prema ormaru, hodniku, stepenicama, spremištu, dizalu, zahodu ili bilo kojoj drugoj pomoćnoj prostoriji. Uvijek dajte prednost drvenom stolu. Stakleni stol je loš izbor, simbolizira manjak podrške te uzrokuje nepovjerenje i neomiljenost. Radni stol držite urednim, sve suvišno i nepotrebno redovito bacajte u smeće te ispred stola ostavite dovoljno praznog prostora. Uredska stolica neka bude čvrsta, prostrana i udobna. Blagajne i računala koja se koriste za financijske programe postavite na jugoistočnu stranu. Novac je najbolje pohraniti u zapadnom ili sjeverozapadnom dijelu ureda. Ne postavljajte ogledalo u ured jer odražava potencijalnu negativnu energiju klijenata.

Riješite se fotografija ili slika koje asociraju na nasilje ili vam pobuđuju strah jer će vas agresivni motivi učiniti ranjivima. Važno je da se okružite privatnim detaljima koji će vas smiriti i oraspoložiti u trenucima stresa i umora. Zelene biljke su poželjne, osim onih s oštrim, uskim lišćem i kaktusa. Ne zanemarujte poslovnu dokumentaciju, vodite je na pravilan način i čuvajte uredno svrstanu jer predstavlja prošlost, sadašnjost i budućnost poslovanja. S obzirom da većina ljudi mnogo vremena provodi na poslu, poštujući i primjenjujući ova pravila moguće je znatno olakšati radni dan i unaprijediti karijeru.

www.alternativa-za-vas