Najbrže životinje
Najbrže životinje

Najbrže životinje

Brzina kretanja je osobina koja je oduvijek plijenila ljudsku pažnju. U životinjskom svijetu brzina je uveliko stvar preživljavanja. Saznajmo koje životinje drže rekorde po ovom pitanju!

Kopno

 

Najbrža kopnena životinja je gepard. Gepard (Acinonyx jubatus) je velika mačka koja nastanjuje veći dio afričkog kontinenta i dijelove Bliskog istoka. Bez repa gepard je dug do 150 cm, a sa repom tijelo mu može biti duže čak za 84 cm. Gepardi dosežu visinu u ramenima do 94 cm. Odrasli gepard teži do 72 kg. Mužjaci su djelimično veći od ženki, mada je spol teško razlikovati isključivo na osnovu izgleda.

Gepard za svega pet sekundi može iz stanja mirovanja razviti brzinu do 100 km/h. Najveća zabilježena brzina ove impresivne mačke je 120 km/h i ovu brzinu je u stanju držati čak 500 metara.

Voda

Najbrža vodena životinja je crni marlin (Istiompax indica). Nalazimo je u tropskim i subtropskim vodama Indo-Pacifika i istočnog Pacifika do dubine od 915 metara. Najveća zabilježena dužina ove ribe je 4,65 metara, a težina 750 kilograma.

Crni marlin je uistinu brz. Može razviti brzinu od 130 km/h.

Zrak

 

Iako gepard i crni marlin postižu zadivljujuće brzine, njihove mogućnosti djeluju ništavno u poređenju sa sivim sokolom – carem nebeskih visina.

Sivi sokol (Falco peregrinus) živi na svim kontinentima i do sada je poznato više od deset podvrsta. Dug je do 58 cm i ima raspon krila do 120 cm. Kao i kod drugih ptica grabljivica ženke su veće od mužjaka za oko 30%. Dok su mužjaci teški do 750 grama, težina ženki može biti do 1.500 grama.

Pri obrušavanju ova ptica dostiže brzinu i do 250 km/h, što je čini najbržom životinjom na svijetu. Prema časopisu National Geographic, najveća zabilježena brzina sivog sokola je 389 km/h što je gotovo tri puta brže od brzine koju razvija gepard i crni marlin. Stoga, kad je u pitanju životinjski svijet car brzine je svakako sivi sokol.