Najmanje ptice na svijetu
Najmanje ptice na svijetu

Najmanje ptice na svijetu

Kolibri su malene ptice. Porodica kolibrića ima više od 100 rodova i oko 330 vrsta. Najmanji kolibri, Mellisuga helenae,  koji su ujedno i najmanja ptičja vrsta uopće, dugački su, zajedno s kljunom i repom, svega 6 cm.

Imaju dugačak jezik koji mogu ispružiti daleko iz kljuna. Na vrhu je rascijepljen i ima oblik cjevčice, pa mogu lako da piju nektar iz cvjetova. Prehranu dopunjuju kukcima.

Kolibri prave gnijezdo na drvetu ili grmu, a u njemu su obično 2 dva jaja. Jaje kolibrića najmanje je jaje u ptičijem svijetu, a teži oko 0,30 grama. Inkubacija traje 12 do 19 dana, a kad se ptići izlegnu, veliki su otprilike kao omanji orah.

Kolibri, u jednoj sekundi, zamahnu krilima čak 80 puta. To im omogućuje let u stranu kao i unatrag, a mogu i ostati u zraku na jednom mjestu.

Još jedna osobitost kolibrića je i da imaju osam pari rebara, dok ih druge ptice imaju uglavnom šest. Srce im ima 400 do 500 otkucaja u minuti, a broj udaha u minuti im je do 250. Tokom sna, frekvencija otkucaja srca drastično im se smanjuje, inače bi, zbog vrlo brzog metabolizma, uginuli od gladi.

U prirodi kolibri žive isključivo u Americi, i to sve od juga Aljaske pa do Ognjene zemlje.

 

Izvor podataka: http://hr.wikipedia.org/wiki/Kolibri