Najstarija ptica ikad otkrivena objašnjava evoluciju od dinosaurusa
Najstarija ptica ikad otkrivena objašnjava evoluciju od dinosaurusa

Najstarija ptica ikad otkrivena objašnjava evoluciju od dinosaurusa


Ovaj fosil, 160 miliona godina stare ptice, naučnici su otkrili u Kini. Nazvan Aurornis, ovaj fosil predstavlja najstariju vrstu ptice ikad pronađene, što nam ujedno olakšava razumijevanje o tome kako su se ptice u toku evolucije odvojile od dinosaurusa i razvile sposobnost letenja. 

Archaeopteryx, fosil nešto mlađe vrste ptice pronađene u 19. vijeku, nedavno je kategorizovan kao pernati dinosaurus. Ovo je zakompliciralo stvari jer je Archaeopteryx mogao letjeti, što bi značilo da su ptice i dinosaurusi razvili sposobnost letenja u isto vrijeme, a to nije imalo baš mnogo smisla. 

Otkriće Aurornisa znači da je Archaeopteryx bio definitivno ptica, te ujedno čini jasnijim razvoj od dinosaurusa do ptica, kakve mi poznajemo danas. Aurornis također prikazuje početke promjena u strukturi kostiju koja je omogućila kasnijim pticama, kao što je Archaeopteryx, da lete.

 

                         

Aurornis, oko 50 cm dug od repa do kljuna, izgledao je otprilike kao na ovoj slici i pretpostavlja se da je naseljavao šumovite predjele. Naučnici su mu dali ime Aurornis, što bi otpilike značilo “ptica koja se javlja u zoru”. Pascal Godefroit sa Kraljevskog belgijskog Instituta za prirodne znanosti je glavni autor rada koji opisuje Aurornisa.

 

Izvor:

http://now.msn.com/aurornis-early-bird-fossil-sheds-light-on-evolution-from-dinosaurs

http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-22695914

Izbor i prevod: A. Kadrija