Najstariji živi organizam na Zemlji
Najstariji živi organizam na Zemlji

Najstariji živi organizam na Zemlji

Širina stabla do 12 metara, za sekvoju je potpuno uobičajena. Također visina – preko 90 metara! A starost drveta, ona iznosi negdje oko tri tisuće godina! Svoju dugovječnost, to drevno drvo vjerojatno može zahvaliti svojoj – kori. Zna biti i više od pola metra debela i drvo čuva od bolesti, od insekata i, što je najvažnije, od požara. Mlado drvo vatra će još i uništiti, ali starome će rijetko naštetiti.

Zbog debljine, koja djeluje kao izolacija, i zbog činjenice da ona sadrži veliki postotak tanina, kora sekvoje je na vatru, dakle, otpornog sastava.

Tri danas najveće nalaze se u Nacionalnim parkovima Sequoia i Kings Canyon. Sve tri su preko 80 metara visoke. I nose imena – General Grant, Grizzly Giant i General Sherman. Za ‘generala Shermana’ općenito se vjeruje da je najstariji živi organizam na Zemlji. Zna se i da je prvo nosio jedno drugo ime – Karl Marx, jer se u njegovoj blizini naselila bila zajednica Marxovih sljedbenika.

Svoje današnje ime drvo je dobilo kad je u kraj stigao stočar po imenu James Wolverton koji se za građanskog rata borio pod generalom Shermanom.

Procjenjuje se da je ‘general Sherman’ star oko 2.500 godina.

 

Izvor: cudaprirode.com