Najuzvišeniji vjerski osjećaj
Najuzvišeniji vjerski osjećaj

Najuzvišeniji vjerski osjećaj

U islamu je ljubav prema Bogu, ljubav prema Gospodaru, najuzvišeniji vjerski osjećaj. Potpuni vjernik je onaj čovjek čija je ljubav prema Bogu toliko snažna da nadvladava sve druge ljubavi i sve prohtjeve duše koji postoje u njemu i koji svaku stvar voli sve dok ona ne proturječi ljubavi prema Bogu.

Osoba kojoj su život, imetak, žena, djeca, posao i druge ovozemaljske blagodati draže od Boga nije dostigla savršenstvo vjere i takva osoba se ne može okititi duhovnim častima i ponosom jednog istinskog i potpunog vjernika.

Reci: “Ako su vam očevi vaši, i sinovi vaši, i braća vaša, i žene vaše, i rod vaš, i imanja vaša koja ste stekli, i trgovačka roba za koju strahujete da prođe neće imati, i kuće vaše u kojima se prijatno osjećate – miliji od Allaha i Njegova Poslanika i borbe na Njegovom putu, onda pričekajte dok Allah Svoju odluku ne donese. A Allah grješnicima neće ukazati na Pravi put.” (Et-Tevbe, 24)

…Za one koji se klone velikih grijeha i razvrata i koji, kad ih ko rasrdi, opraštaju. (Eš-Šura, 32)

 

Izvor: Muhammed Taqi Falsafi, Mladi, razum i osjećanja, svezak 1, preveo s perzijskog: Nihad Čamdžić, Fondacija “Mulla Sadra” u Bosni i Hercegovini, Sarajevo, 2011, str. 265.