Klanjajmo namaz
Klanjajmo namaz

Klanjajmo namaz

Svaki dan, pet puta, ezan nas poziva na susret s Bogom. Nažalost, mnogi od nas ne odgovore tom pozivu.

Klanjanje namaza je naš glavni, svakodnevni ibadet. Dragi Allah nas je obavezao da klanjamo namaz. Brojni učenjaci su pisali o koristima namaza, njegovoj svrsi i suštini. Svoje radove su završavali riječima „Allah najbolje zna“, svjesni da je nemoguće potpuno ispisati i dokučiti vrijednosti namaza.

Razliku dana u kojem klanjamo sve namaze od dana u kojem se namaz izostavi možemo osjetiti. To možemo lahko ispitati. Ukoliko klanjamo samo jedan namaz dnevno, pokušajmo jedan dan klanjati sve. Ukoliko klanjamo sve, pokušajmo ustrajati sedmicu, mjesec…

Namaz briše grijehe

Jedne prilike Muhammed, a.s., je upitao svoje drugove: „Šta mislite, kada bi pred vratima nekog od vas bila rijeka i on se kupao u njoj svakog dana po pet puta, da li bi na njemu ostalo prljavštine?!“ Ashabi su odgovorili: „Ne bi na njemu ostalo nimalo prljavštine.“ Na to je Poslanik, a.s., rekao: „Tako i Allah sa pet dnevnih namaza briše grijehe.“

Namaz nam pomaže da budemo bolji

Dok klanjamo namaz, mi smo pred Allahom. Obraćamo Mu se, molimo Ga da nama i našim bližnjim podari dobro. Zahvaljujemo Mu se na brojnim blagodatima koje nam svakodnevno daje. Svjesni smo da je On svemoćan, sve vidi, čuje i zna. Potpuno je prirodno da se i u našem ponašanju, nakon namaza, primjeti da smo svjesni Božije prisutnosti. To u našem ponašanju treba da osjete naši roditelji, braća, sestre, drugovi, nastavnici, komšije…

Namaz nas veže za Allaha

Klanjajući pet dnevnih namaza u stalnoj smo vezi s Allahom. U svakom dijelu dana pozvani smo da Mu se obratimo, a On je tu da nas sasluša. To nam posebno pomaže kada se nađemo u teškoćama i kada nam je potrebna pomoć. Dok klanjamo namaz, prepuštamo se duhovnim vrijednostima. Stavljamo se izvan svakodnevnih briga. Namaz je naša meditacija. Vrijeme kada punimo naše baterije.

Namaz nas disciplinira

Svaki namaz ima vrijeme u kojem ga trebamo obaviti. To nam pomaže da se naučimo organizirati u vremenu. Predstavlja nam stalnu opomenu da se ne prepuštamo besposlici. Pomaže nam da razvijemo radnu disciplinu i odgovornost.

Kada početi klanjati?

Poslanik nas je savjetovao da od sedme godine počnemo učiti kako klanjati. Sa deset godina već trebamo početi klanjati. Najbolje je da počnemo postepeno. Ako ne klanjamo nijedan namaz, počnimo s jednim. Ako klanjamo jedan, nastavimo s dva… Sve dok ne upotpunimo svih pet.

Možda se čini preteškim, ali kada osjetimo slast i zadovoljstvo redovnog obavljanja namaza, postat će naša svakodnevnica. I ne zaboravimo, Allah olakša svakome ono za šta se opredijeli.

 

Izvor: Elif, časopis za djecu, god. VI, br. 46, Udruženje vjeroučitelja, Sarajevo, novembar, 2016, str. 4–5.