Najveći glodar koji je ikada živio
Najveći glodar koji je ikada živio

Najveći glodar koji je ikada živio

Naučnici sa Univerziteta York su proveli istraživanja i otkrili da je najveći glodar koji je ikad živio vjerojatno  koristio sjekutiće kao što slonovi koriste kljove. Josephoartigasia monesi je glodar sličan zamorcu, živio je prije otprilike 3 miliona  godina u Južnoj Americi. Do danas  je najveći otkriveni glodar, sa težinom od otprilike 1000 kilograma, veličinom je vrlo sličan bivolu, a poznat je i po lobanji koja je veličine 53 centimetra.

Koristeći  računarsko modeliranje dr. Philip Cox je pokušao izračunati snagu ugriza Josephoartigasia monesi. Obavio je rendgensko snimanje u veoma sofisticiranom sofveru i kreirao vrlo detaljnu rekonstrukciju lobanje od 53 cm, nakon čega mu je dodan model donje vilice činčile, današnjeg srodnika Josephoartigasia monesi. Simulacije su  pokazale da i najslabiji zub u vilici ima snagu od 4165 N, zapravo tri puta veću od snage ugriza tigra ili krokodila. Na vrhovima njegovih neprestano rastućih zuba izmjerena je snaga ugriza od 1400 N. Također, na temelju već ranijih istraživanja koje su proveli  i opisali dr. Andresa Rinderknechta i dr. Ernesta Blanca, potvrđeno je da su zubi izdržali gotovo tri puta veću silu, što se temelji na njihovim ranije objavljenim istraživanjima u kojima je opisan fosil iz 2008. godine.

Dr. Cox je izjavio sljedeće: Zaključili smo da su Josephoartigasie koristili svoje sjekutiće osim pri ishrani također i za druge aktivnosti,  kao naprimjer pri  kopanju tla u potrazi za hranom ili za odbranu od predatora. Vrlo slično načinu na koji slonovi danas koriste svoje kljove. 

Pretpostavlja se da će buduće analize  mikrouzoraka na zubima otkriti kakve su bile prehrambene navike Josephoartigasia monesi. Istraživanje koje je objavljeno  u časopisu Journal of Anatomy sačinjavaju rendgen snimci Josephoartigasia monesi i izrađene virtualne rekonstrukcije lobanje.

Izvor: portal.skola.ba