Punjenje mobitela preko noći skraćuje životni vijek baterije
Punjenje mobitela preko noći skraćuje životni vijek baterije

Punjenje mobitela preko noći skraćuje životni vijek baterije

Za veliki broj ljudi postala je praksa da svoje smartphone ostave na punjaču cijelu noć. Stručnjaci savjetuju da to ipak ne bi trebali raditi.Većina vlasnika mobitela ima naviku puniti ih tijekom noći. No, to nije dobro, tvrdi profesor s Cambridgea David MacKay. 

Prvo iz razloga jer se mobitel napuni za samo nekoliko sati, a punjač ostaje uključen cijelu noć. Nekima je punjač uključen non-stop. Profesor tvrdi da, ako ga isključujemo iz struje kada ne punimo mobitel, tokom jedne godine možemo uštediti električnu energiju. Studija je pokazala da punjač dok je u struji troši 0,26 watta. Kada je mobitel priključen na punjač prosječna potrošnja struje iznosila je 3,68 watti. Kada je telefon napunjen, potrošnja pada na 2,24 watta. Što znači da se toliko troši tokom noći, bespotrebno, piše Phonearena.

Osim toga, tvrdi MacKay, za bateriju mobitela nije dobro da bude na punjaču nakon što je 100 posto napunjena jer će to skratiti njezin životni vijek, odnosno brže će se prazniti. Osobito se to odnosi na litij-ionske baterije koje ima većina smartphonea. Pametni telefoni, naime, pogotovo ne bi smjeli biti na 100-postotnom punjenju kroz dugo vrijeme. Stručnjaci kažu kako je, za što duži vijek trajanja baterije mobitela, najbolje puniti ga kraće po nekoliko puta.

Izvor: portal.skola.ba