Napitak od cikorije – šalica zdravlja i užitka
Napitak od cikorije – šalica zdravlja i užitka

Napitak od cikorije – šalica zdravlja i užitka


Cikorija (lat. Cichorium intybus) višegodišnja je biljka poznata i pod nazivima radič, obična vodopija, plavulja, kažiput i konjska trava. Za njezina ljekovita svojstva znali su još stari Grci, Rimljani i Egipćani, koji su je izuzetno cijenili. Primjenjivala se u liječenju žutice, bolesti jetre, gihta i reumatizma.

Iako se cikorija može jesti na salatu ili kao dodatak različitim jelima, ona je najpoznatija kao napitak, točnije kao zamjena za kavu. Još u 19. stoljeću Francuzi su je počeli uzgajati i piti kao dodatak kavi ili samostalno. Zahvaljujući okusu sličnom kavi i niskoj cijeni, napitak od ove biljke postao je izuzetno popularan i proširio se diljem svijeta.

Ljekovita svojstva cikorije

Cikorija sadrži inulin, pektine, askorbinsku kiselinu, bjelančevine, ugljikohidrate, gorke tvari te vitamine A i C. Od minerala sadrži magnezij, kalij, željezo i mangan. Gorke tvari laktupikrin i laktucin imaju analgetičko i sedativno djelovanje.

Zahvaljujući navedenom nutritivnom sastavu (osobito gorkim tvarima, inulinu i kaliju), cikorija je vrlo ljekovita i pomaže kod brojnih bolesti.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Inulin, jedna od sastavnih tvari cikorije, smanjuje razinu LDL kolesterola u krvi. Regulacijom kolesterola smanjuje se rizik od srčanih oboljenja, visokog krvnog tlaka te srčanog i moždanog udara.

Pomaže kod probavnih smetnji

Osim što inulin pomaže kod regulacije kolesterola, on je izuzetno važan i za probavu. Pomaže kod refluksa kiseline, žgaravice, zatvora i ostalih probavnih tegoba. Poboljšava crijevnu peristaltiku i izlučivanje želučanih sokova.

U časopisu International Journal of Food Sciences and Nutrition objavljen je podatak o utjecaju cikorije na probavu. Nakon 28 dana svakodnevne konzumacije cikorije ispitanici su potvrdili da više nemaju problema sa zatvorom i da im je probava puno bolja.

Smanjuje stres

Poznato je da kava kao kofeinski napitak povećava stres i lučenje kortizola. Cikorija kao njezina zdrava zamjena, zahvaljujući likticinu, djeluje sedativno, a to znači da smiruje tijelo i um. Njezinom konzumacijom smanjit ćete stres, anksioznost, nemir i nesanicu.

Štiti od degenerativnih bolesti

Cikorija je bogata prirodnim antioksidansima i pomaže u uklanjanju opasnih slobodnih radikala. Na taj način štiti od prijevremenog starenja i mnogih degenerativnih bolesti.

Smanjuje bolove kod artritisa

Cikorija se od davnina primjenjuje kao pomoć kod artritisa. Njezino protuupalno djelovanje potvrdila su i brojna istraživanja. Ova biljka općenito smanjuje bol, a osobito pomaže kod bolova u mišićima i zglobovima.

Pomaže kod mršavljenja te je izvrstan izbor za dijabetičare

Cikorija sadrži oligofruktozu i inulin, koji sudjeluju u regulaciji grelina, hormona gladi. Regulacijom i smanjenjem količine tog hormona smanjuje se osjećaj gladi i stalna potreba za hranom. Zahvaljujući oligofruktozi i inulinu, cikorija stvara osjećaj sitosti i pomaže kod mršavljenja.

Budući da je riječ o beskofeinskom napitku koji sadrži inulin, cikorija je pogodna i za dijabetičare. Inulin se u organizmu pretvara u fruktozu te samim time pomaže u regulaciji i održavanju normalnih razina šećera u krvi.

Ljekovito djelovanje cikorije:

 • poboljšava rad jetre, žučnog mjehura i bubrega
 • jača imunosni sustav
 • smanjuje stres i nervozu
 • obnavlja krv
 • poboljšava rad metabolizma
 • pomaže u borbi protiv kandide
 • smiruje i ublažava bolove
 • poboljšava rad želučanih i probavnih žlijezda
 • potiče probavu, pražnjenje crijeva i uklanjanje crijevnih parazita
 • regulira kolesterol i masnoće u krvi
 • potiče detoksikaciju organizma
 • pomaže kod dijabetesa
 • ublažava ekcem
 • pomaže kod gihta i reume

Kako pripremiti kavu od cikorije

Biljna kava od cikorije priprema se na sličan način kao i turska kava. Najbolje je da sami uberete korijen, osušite ga, sameljete i potom iskoristite za kavu. Na jednu šalicu vode (250–300 ml) ide jedna žličica cikorije.

Cikoriju odmah stavite u hladnu vodu i nakon što voda zavrije, ostavite je na štednjaku još nekoliko minuta. Pričekajte da se talog slegne, a zatim, po želji, možete dodati cimet, med, agavin sok ili javorov sirup.

Prema starim običajima, cikorija se kuhala s mljevenim žirom, ječmom ili raži.

Izvor: alternativa-za-vas.com