Nargila je opasnija od cigarete
Nargila je opasnija od cigarete

Nargila je opasnija od cigarete

Šiša ili nargila posljednjih godina postala je pop fenomen među bosanskohercegovačkom omladinom. Mladi su česti gosti kafana u kojima se kroz nargilu puši aromatizirani duhan, a nisu svjesni opasnosti koje udisanje ovog dima donosi.

U našoj zemlji, pušenje nargile još uvijek nije zakonski regulirano, pa tako i maloljetnici mogu „uživati“ u šiši, a zbog nedostatka deklaracija najčešće nemaju pojma šta puše.

Američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti upozorava kako je pušenje nargile jednako opasno kao i pušenje cigareta, a poseban problem je to što se najčešće puši u grupi gdje se koristi jedan ili tek nekoliko nastavaka za pušenje.

Pušenje nargile povezuje se s rakom pluća, bolestima respiratornog sistema, te s bolestima desni i zuba.

Prema izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), udisanjem dima iz nargila udiše se mnogo više otrovnog dima nego kad se puši cigareta, a zbog metode pušenja nargile – frekvencija udisaja, dubina inhalacije i dužina sesije pušenja – oni koji puše nargilu u organizam unose mnogo veće koncentracije otrovnih materija nego kad se puše cigarete, a svi već vrlo dobro znamo da pušenje cigareta vodi do niza teških bolesti.

Da pojasnimo, standardna sesija pušenja nargile traje oko sat vremena i uključeno je oko 200 udisanja – tokom pušenja cigarete napravi se oko 20 udisaja. Tokom pušenja nargile udahne se oko 90 hiljada mililitara dima, a tokom cigarete između 500 i 600 mililitara dima.

Američki CDC zaključuje kako bi nargile morale biti pod istim zakonskim tretmanom kao i cigarete te duhan.

Prošle godine je provedena i studija koja je navela kako se nivoi nikotina ekstremno povećavaju nakon pušenja nargile, a u urinu osoba koje su bile dio studije otkriveni su agensi odgovorni za obolijevanje od raka.

Ista studija otkrila je kako su otrovi u dimu iz nargile jači nego oni prilikom pušenja cigarete. Posebno se ovo odnosi na nusprodukt benzen koji povećava rizik da će osoba oboljeti od leukemije.

Zato, dobro razmislite želite li se izložiti ovim rizicima prije nego što povučete dim iz nargile. Ili cigarete, svejedno je.

 

Izvor: znamo.ba