Neboderi izgrađeni od kontejnera za skladištenje
Neboderi izgrađeni od kontejnera za skladištenje

Neboderi izgrađeni od kontejnera za skladištenje


Arhitektonski biro iz Šenžena (Kina), „CRG Arhitekte“, predstavio je jedan interesantan projekat izgradnje nebodera, koji, iako primamljivo deluje, teško da će ikada biti realizovan. U pitanju je zamisao da se par nebodera, koji bi bili smešteni u jednom od najvećih sirotinjskih kvartova u Indiji, izgradi korišćenjem skladišnih kontejnera. Cilj ovog projekta je zapravo bilo učestvovanje na konkursu za izradu projekta izgradnje tornja od skladišnih kontejnera, i na tom konkursu je osvojio treće mesto. Ideja „CRG Arhitekata“ bila je izgradnja dve kule bliznakinje koje bi bile visoke 400 odnosno 200 metara ali takvog oblika koji se elegantno uvija kako raste u visinu. Prvi, viši neboder imao bi ukupnu površinu od 78,383m² na 139 spratova, dok bi drugi neboder imao površinu od 26,693m² i 78 spratova. Uzevši u obzir da skladišni kontejneri sami ne bi mogli da izdrže tu težinu, zamišljeno je da se betonska i čelična konstrukcija iskoriste kao vid potpore. Procena je da bi za izgradnju oba nebodera bilo potrebno oko 4,500 kontejnera te da bi okvirno 1,300 porodica moglo biti smešteno u njima.

Sami stanovi unutar ovih zgrada bi bili različite veličine, od jednosobnih pa sve do trosobnih stanova. Svaki bi posedovao sopstveni sistem za klimatizaciju i recikliranje vode, a neki kontejneri bi služili isključivo kao rezervoari za vodu.

Ipak, neboder izgrađen od skladišnih kontejnera imao bi i neke izazove. Tako se, na primer, rešavanje problema toplote predlaže konstruisanjem vertikalnih bašti na pojedinim mestima i ciljanim kreiranjem praznog prostora u strukturi samog nebodera. Uzevši u obzir ovaj predlog, ono što se može zaključiti jeste da će u letnjem periodu biti prilično sparno za one koji sebi ne mogu da priušte korišćenje pomenutih sistema za klimatizaciju.

Svakako, kontejneri bi zahtevali takve modifikacije da se onda postavlja pitanje isplativosti izgradnje korišćenjem skladišnih kontejnera umesto tradicionalnih materijala. Ipak, ideje poput ove su i više nego potrebne kada se radi o rešavanju problema kao što je potpuno odsustvo sanitarnih uslova i adekvatnog smeštaja u kvartovima kao što je Daravi u Mumbaiju (Indija).

Izvor: Build, besplatni poslovni magazin o građevinarstvu i opremanju, Infonet Group d.o.o., god. IX, br. 35, Beograd, s.a., str. 48.