Nutritivni vodič kroz zdravu i sretnu trudnoću
Nutritivni vodič kroz zdravu i sretnu trudnoću

Nutritivni vodič kroz zdravu i sretnu trudnoću


Za svako životno razdoblje žene važno je izabrati zdrav, uravnotežen jelovnik. 

No ako pripremate tijelo za trudnoću, nikad do sada nije bilo toliko važno da jedete zdravo! 

Vaša prehrana od sada će vam pomagati da se bolje nosite s fiziološkim i psihološkim promjenama za vrijeme trudnoće te da bolje zadovoljite potrebe djeteta za vrijeme dojenja kao i potrebe vlastitog tijela u prvim tjednima majčinstva. 

U ovom razdoblju jako je važno izabrati zdrave nutrijente i optimalnu prehranu jer to što vi odsad jedete jede i vaša beba!

Stoga vas vodim kroz 3 trimestra trudnoće. 

U ovom vodiču upoznat ćete važne nutrijente i hranu te naučiti kreirati zdravi lifestyle koji će vam itekako pomoći da što više uživate u ovim neponovljivim životnim trenucima.

Od sada ćete znati kako hranom poboljšati ne samo vaše zdravlje, nego i vaše bebe.

Kako se nositi s jutarnjom mučninom

Vjerojatno prvo što svaka žena povezuje s ovim razdobljem je jutarnja mučnina. 

Zašto žena ne podnosi neku vrstu hrane i osjeća mučninu? 

Tijelo žene prolazi sada kroz neobično razdoblje – mnogo je hormonskih promjena, a i u tijelu je zametak koji sadrži očeve gene. 

Zametak također sada uzima hranu i tekućinu preko placente i time troši majčine zalihe, dok njezino tijelo pokušava odbiti uzimanje hrane. 

Kao rezultat, nastaje mučnina koju može izazvati sama pomisao ili pogled na neku hranu. 

Iako je mučnina dosta neugodno stanje, dobra vijest dolazi s američkog sveučilišta Buffalo gdje je nakon istraživanja zaključeno da mučnina za vrijeme trudnoće može umanjiti rizik od obolijevanja od karcinoma dojke. 

Pretpostavlja se, naime, da isti hormoni koji izazivaju mučninu mogu imati zaštitnu ulogu od karcinoma dojke. 

Pod trudničkom mučninom podrazumijeva se ona jutarnja, ali to neugodno stanje za većinu budućih majki može se pojaviti i u bilo koje drugo doba dana.

Evo što pomaže:

  • Važno je da ne uskraćujete dotok vitalnih nutrijenata ni sebi ni plodu, stoga je preporučljivo da sada jedete manje ali češće obroke.
  • Uz krevet držite neki keksić, najbolje suhi kreker, i pojedite jedan ili dva prije nego što ustanete.
  • Miris svježe zelene limete može zaustaviti mučninu. Kada vam je jako muka, prepolovite limetu i udahnite njezin miris!
  • Pomaže čaj od đumbira. Naribajte korijen đumbira ili ga narežite na tanje komadiće i prelijte ključalom vodom.
  • Leća – mahunarka niskoga glikemičkog indeksa – najbolja je za varivo. Najmanje sat vremena prije kuhanja potopite je u vodi i tek tada pripremite varivo. Jedite dva do tri obroka na dan.
  • Bademi su idealni kao grickalice jer sadrže i zdrave masti i bjelančevine, bogati su vitaminima B skupine, a uz to ih uvijek možete nositi sa sobom bilo gdje da se nalazite. Od badema možete napraviti i shake tako da ih ostavite da odstoje u vodi najmanje 12 sati te ih izmiksate i dodate bananu.
  • Izbjegavajte masnu i hranu prženu u dubokoj masnoći!
  • Hrana kiselog okusa, naprimjer limun, pomaže kod mučnine. Kada osjetite mučninu, stavite u usta komad limuna. Provjerite hoće li pomoći mali gutljaj vode u koju ste dodali jabučni ocat. U čašu vode stavite desertnu žlicu jabučnoga octa.
  • Ako vam tijekom kuhanja smeta miris hrane, zamolite nekoga u obitelji da kuha za vas – važno je da i dalje unosite vitalne prehrambene sastojke.
  • Stres bi se sada trebao smanjiti na minimum. Pokušajte se što više opuštati – kapnite nekoliko kapi eteričnog ulja lavande na jastuk za dublji i opušteniji san!

Istraživanje liječnika sa sveučilišta Liverpool (2006.), koje je uključivalo žene iz 21 zemlje, upućuje na to da je mučnina usko vezana uz naše prehrambene navike. 

Otkrili su da među ženama, koje dolaze iz zemalja u kojima je povećan unos umjetnih sladila, šećera, kofeina, mesa i mlijeka, ima više trudnica s mučninom u odnosu na žene iz zemalja u kojima se jede više mahunarki i žitarica. 

Čini se da to istraživanje podržava novu pretpostavku prema kojoj je mučnina sredstvo tijela kojim se ono oslobađa potencijalno štetnih tvari.

 

Izvor: www.alternativa-za-vas.com