Sve dobrobiti patlidžana
Sve dobrobiti patlidžana

Sve dobrobiti patlidžana


Patlidžan (lat. Solanum melongena) u narodu je poznat i kao melancan, malancan, modri patlidžan. Široko razgranato stablo visinom doseže i do 70 cm, a krase ga izuzetno veliki zeleni listovi. Plodovi patlidžana su vrlo hranjivi, a razlikuju se po oblicima i bojama. Najpoznatija i najraširenija vrsta je duguljasti patlidžan, tamnoljubičaste boje.

Ova zanimljiva  biljka potječe iz Indije gdje je u upotrebi već 3000 godina. Iz Indije se njegov uzgoj najprije proširio na istok Azije, u Kinu i Japan. U 14. stoljeću počeo se uzgajati na području južne Europe, a u 16. stoljeću raste njegova popularnost i u srednjoeuropskim zemljama.

Plodovi patlidžana su čest gost na jelovnicima ljubitelja povrća širom svijeta, a u veganskim kuhinjama slove kao prava poslastica te savršena i ukusna zamjena za meso.

Primjena u liječenju

Osim kao hranjiva povrtna kultura, patlidžan se u pojedinim zemljama primjenjuje i u medicinske svrhe.

Tradicionalna kineska medicina priznaje ovu biljku kao odlično sredstvo za liječenje gastritisa, kostobolje, reume, opeklina kože pa čak i raka.

U Nigeriji je na glasu kao izvrstan lijek protiv išijasa, mišićnih grčeva i hemoroida.

U mnogim istočnim kulturama vrlo je cijenjen čaj od svježe ili osušene kore patlidžana.

Poznata je i primjena obloga od lišća biljke ili mesa ploda u svrhu ublažavanja upala.

Ovo povrće je odličan izvor vitamina K, C, A, B1, B3, B6 i  B9 (folna kiselina). Bogato je i mineralima kalijem, kalcijem, fosforom, bakrom i magnezijem. Obiluje vlaknima koja imaju višestruko značenje za organizam.

Poseban interes znanstvenika izazvao je nasunin – fitonutrijent iz patlidžana snažnog antioksidativnog djelovanja. Dokazano je da ovaj sastojak pospješuje izlučivanje viška željeza iz organizma, što je od velikog značaja u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Također, prema nekim studijama ovaj antioksidans ima veliki potencijal u prevenciji raka te suzbijanju rasta i širenja stanica raka.

Patlidžan sadrži i karotenoide koji imaju blagotvoran učinak na vid i zdravlje očiju.

Sok iscijeđen iz patlidžana je odlično sredstvo za poticanje mokrenja te izvrsna pomoć kod slabokrvnosti i srčanih tegoba.

Osim toga bogat je izvor klorogenične kiseline (CGA) koja je poznata po svojim izuzetnim antioksidativnim svojstvima.

Pomaže u kontroli dijabetesa 

Već stoljećima plodovi patlidžani su poznati kao odlična pomoć u kontroli dijabetesa. Moderna znanstvena istraživanja potvrdila su da ishrana bogata ovim povrćem ide u prilog regulaciji razine šećera u krvi, a jedan od razloga je visok udio vlakana.

Učinkovit u regulaciji tjelesne težine

Patlidžan je povrće s niskim udjelom ugljikohidrata, ne sadrži masti i ima svega 20 kalorija po šalici. Bogat je vlaknima zbog čega pridonosi osjećaju sitosti.

Prema nekim istraživanjima klorogenična kiselina prisutna u plodu učinkovito doprinosi smanjenju masnih naslaga. To su prednosti koje ga čine odličnim saveznikom u borbi protiv suvišnih kilograma.

Ublažava probavne tegobe

Gorke tvari u patlidžanu zaslužne su za suzbijanje grčeva želuca te ostalih želučanih i crijevnih tegoba. Plodovi patlidžana bogati su vlaknima koja štite probavni trakt i pomažu u održavanju funkcionalnosti i zdravlja cijelog probavnog sustava. 

Smanjuje razinu kolesterola u krvi

Klorogenična kiselina sudjeluje u snižavanju razine LDL (lošeg) kolesterola kao i u povećavanju HDL (dobrog) kolesterola. Nasunin je također od velike važnosti jer prema tvrdnjama znanstvenika pomaže u prevenciji nastanka lošeg kolesterola.

Usporava rast tumora

Prema istraživanjima, nasunin, antioksidans prisutan u kori patlidžana ima snažnu ulogu u prevenciji i suzbijanju raka. 

Studija objavljena 2005. godine u časopisu “Journal of Agricultural and Food Chemistry” potvrđuje da nasunin učinkovito sprječava proces angiogeneze (razvoj novih krvnih žila iz postojećih) i tako pomaže u suzbijanju širenja tumorskih stanica.

Prema istraživanju američkog Ministarstva poljoprivrede, klorogenična kiselina sadržana u patlidžanu je odličan saveznik u borbi protiv slobodnih radikala koji su uzročnici raka.

Štiti od virusa

Stručnjaci potvrđuju da patlidžan, zahvaljujući antivirusnim svojstvima klorogenične kiseline može biti od velike koristi u prevenciji i liječenju mnogobrojnih bolesti uzrokovanih virusima. 

 

Izvor: alternativa-za-vas.com