Od pohvale djeca rastu
Od pohvale djeca rastu

Od pohvale djeca rastu


Većina knjiga o odgoju i odrastanju najvećim se dijelom bave pitanjima – što učiniti kad se dijete loše ponaša, kako zadržati dosljednost, kako postići da dijete radi ono što žele odrasli i sličnim temama. Najveći dio sadržaja se odnosi na vrijeme kad se dijete ponaša loše, zaboravljajući pritom da je vrijeme kad se dijete ponaša dobro najbolje vrijeme za prevenciju lošeg ponašanja. Povratne informacije o tome koliko uživamo u našem odnosu najbolji su temelji za stvaranje sve jače povezanosti djeteta i roditelja.

Neki roditelji lako upadnu u zamku odgoja i previše se brinu o dosljednosti, postavljanju granica, precizno određuju kazne i razvijaju sustave bodovanja ponašanja pritom zanemarujući svo ono vrijeme kad se djetetu može dati pozitivna roditeljska pažnja i pohvala.

Ako ste se prepoznali u gornjem opisu, pročitajte nekoliko ideja kako i kada svom djetetu dati pohvalu i pozitivnu pažnju.

 1. Zaustavite se u trenutku kada se dijete ponaša dobro i pohvalite ga.
  Roditelji starog kova smatrali su da se dobro djetetovo ponašanje podrazumijeva, uspjeh u školi očekuje i dijete se ne hvali previše jer će se time pokvariti. Danas se zna da pohvala u odgoju treba biti barem nekoliko puta više od kazni, dijete treba pohvaliti za njegovo dobro ponašanje. Da bi roditelj znao kako se njegovo dijete ponaša, važno je da sudjeluje u što više djetetovih aktivnosti i prati njegovo ponašanje, ne zato da bi ga korigiralo kaznama, već da uhvati trenutak kad je dijete napravilo nešto dobro i pohvalilo ga.
 2. Nemojte čekati poseban trenutak.
  Za pohvalu nemojte čekati neki poseban trenutak, pohvalite dijete kad god učini nešto dobro.
 3. Budite jasni.
  U pohvali (kao i u kazni) potrebno je biti što specifičniji, npr. “Hvala ti što si bio strpljiv i sačekao da završim telefonski razgovor.”
 4. Koristite fizičku pohvalu.
  Osim pohvale riječima, vrlo moćna je fizička pohvala (zagrljaji, poljupci, namigivanje, tapšanja i sl.), ona ima posebnu snagu kod vrlo male djece.
 5. Povratnu informaciju dajte odmah.
  Nemojte čekati da prođe vrijeme za pohvalu, ona (kao i kazna) najbolje djeluje odmah nakon ponašanja koje želite pohvaliti.
 6. Nemojte koristiti pohvale s nastavkom.
  Kad izričete pohvalu onda se na njoj i zaustavite, nemojte ju nastavljati izrekama poput: “Zašto se tako ne ponašaš češće.”
 7. Pohvalite svoje dijete i drugima.
  Nazovite nekog i pohvalite dijete toj osobi u prisutnosti djeteta. Iskažite svoj ponos kako vam je lijep bio zajednički dan ili zajedničko vrijeme dok ste čekali drugog roditelja da se vrati s posla.
 8. Planirajte zajedničko vrijeme.
  Vaša nepodijeljena pažnja za dijete je najveća nagrada.
 9. Usmjerite svoja osjetila na dobra ponašanja.
  Umjesto da vodite unutarnje bilješke o tome kako i kada se vaše dijete loše ponaša, usmjerite se na bilježenje (u mislima ili na papiru) vremena kad uživate s djetetom i kada se ono ponaša dobro.
 10. Umjesto da kažnjavate ono što nećete, nagradite ono što hoćete.
  Pokažite djetetu da vam je njegovo dobro ponašanje važnije od njegovog lošeg ponašanja i trudite se da u sebi održite balans i ne upadnete u zamku traženja lošeg ponašanja.

 

Izvor: www.roda.hr