Odgoj djece protiv nasilja
Odgoj djece protiv nasilja

Odgoj djece protiv nasilja

Autor: Tamara Ž. Desnica, psiholog


Šta roditelji mogu učiniti?

Istraživanja pokazuju da se agresivno ili nasilno ponašanje uči već rano u životu. Roditelji, obitelj i drugi koji brinu o djeci mogu im pomoći da se suoče s vlastitim osjećajima bez korištenja nasilja. Oni također mogu djecu poučiti kako reducirati ili minimizirati nasilje.

Kako se odnositi prema djeci?

Roditelji imaju značajnu ulogu u reduciranju nasilja kroz odgajanje djece u sigurnom i zaštićenom okruženju punom ljubavi. Tu su neke preporuke koje vam u tome mogu pomoći:

1. Okružite djecu pažnjom i ljubavi

Svakom je djetetu potrebna čvrsta povezanost s roditeljem ili drugom odraslom osobom kako bi se osjećalo sigurno i zaštićeno te kako bi razvilo osjećaj povjerenja. Bez te čvrste veze postoji opasnost da dijete postane nasilno ili “teško” dijete. Također je manje vjerojatno da će se problemi u ponašanju i delinkvencija javiti kod djece čiji su roditelji uključeni u njihov život, osobito u ranim godinama života.

Nije lako u svakom trenutku djetetu iskazivati ljubav. To je teže ukoliko je roditelj mlađi, neiskusniji, samohran ili ako je dijete bolesno ili ima posebne potrebe. Ukoliko je vašem djetetu teško ugoditi i odgajati ga, potražite pomoć psihologa ili drugog stručnjaka.

Važno je zapamtiti da je dijete osoba za sebe. Osamostaljivanje vašeg djeteta ponekad se odvija s ponašanjima koja vas mogu razočarati, naljutiti ili frustrirati. Strpljenje i želja da se situacija sagleda djetetovim očima mogu vam pomoći u suočavanju s vlastitim osjećajima. Nastojte nikada ne reagirati grubim riječima ili nasilnom aktivnošću.

2. Nastojte imati dijete pod nadzorom u svakom trenutku

Djeca su ovisna o svojim roditeljima i članovima obitelji koji ih ohrabruju, štite i podržavaju dok se ne osamostale. Bez adekvatnog nadzora, dijete neće primiti smjernice koje su mu potrebne. Istraživanja pokazuju da djeca bez nadzora češće imaju probleme u ponašanju.

 • Nastojte u svakom trenutku znati gdje vam je dijete i tko su mu prijatelji. Kada niste u mogućnosti paziti na dijete, zamolite osobu od povjerenja da ga pripazi. Nikada ne ostavljajte malo dijete samo u kući, čak ni za kratko vrijeme.
 • Potičite vašeg školarca da se uključi u vanškolske aktivnosti (sportske aktivnosti, razne tečajeve, kreativne radionice i slično).
 • Pratite vaše dijete u izabranim aktivnostima te vodite računa kako se odnosi prema drugima. Poučite ga kako primjereno odgovoriti kada ga drugi vrijeđaju, zaplaše ili udare. Objasnite mu da to nisu primjerena ponašanja i učite ga da izbjegava djecu koja se tako ponašaju.

3. Pokažite djetetu primjerena ponašanja vlastitim primjerom

Djeca češće uče kroz primjere. Ponašanja, vrijednosti i stavovi roditelja imaju velik utjecaj na dijete. Poštovanje, iskrenost, osjećaj dostojanstva važan su izvor snage za djecu, osobito ako su suočena s negativnim pritiskom vršnjaka, žive u nasilnom okruženju ili pohađaju zahtjevnu školu.

Mnoga djeca ponekad ragiraju agresivno i mogu udariti drugu osobu. Budite jasni i dosljedni s djetetom u vezi s mogućim opasnostima nasilnog ponašanja. Također se sjetite nagraditi dijete kada uspije konstruktivno riješiti problem bez nasilja. Djeca će ponoviti dobro ponašanje kada su nagrađena pohvalom i pozitivnim ponašanjem.

Možete poučiti dijete neagresivnim načinima rješavanja problema tako što ćete:

 • razmotriti postojeći problem s djetetom,
 • zapitati ga da razmisli što se može dogoditi ukoliko koristi nasilje u rješavanju problema,
 • razgovarati o tome što bi se desilo da riješi problem bez nasilja.

Ovakav oblik zajedničkog ‘razmišljanja na glas’ pomoći će djetetu da uvidi kako nasilje nije poželjan izbor.

Roditelji ponekad nenamjerno potiču agresivno ponašanje. Npr. neki roditelji smatraju korisnim poučiti sina kako se tući. Poučite dijete da je bolje iznijeti argumente mirno, bez tuče, uvreda i oružja.

Pomozite djetetu naučiti konstruktivne, nenasilne načine korištenja slobodnog vremena. Poučite ga vašim omiljenim igrama, hobijima ili sportovima i potaknite razvoj njegovih vlastitih talenata i vještina. Čitajte priče mlađoj djeci, odvedite starije dijete u knjižnicu ili pričajte obiteljske priče o nekom uvaženom rođaku.

4. Ne tucite djecu

Udaranje, kao kazna, pokazuje djetetu da je u redu udariti druge kako bi riješili problem i da je u redu kazniti drugog na isti način.

Fizičko kažnjavanje sprječava neželjeno ponašanje samo na kratko vrijeme. Čak i vrlo jako kažnjavanje može imati vrlo slab učinak.

Ne-fizičke metode discipline pomažu djetetu da se suoči sa svojim osjećajima i uči ga nenasilnim načinima rješavanja problema. Slijede neke preporuke:

 • Izdvojite dijete – ostavite dijete da sjedi u tišini otprilike jednu minutu za svaku godinu starosti (ova metoda nije prikladna za vrlo malu djecu).
 • Oduzmite djetetu određene privilegije.
 • Ne dozvolite djetetu igru s prijateljima ili sudjelovanje u nekoj omiljenoj aktivnosti (ovo je prikladno samo za stariju djecu i adolescente).

Djeca imaju potrebu vjerovati da mogu ispraviti pogrešku koju su učinili. Pokažite im kako da uče iz vlastitih pogrešaka. Pomozite im shvatiti što su učinili loše i kako da izbjegnu slične pogreške u budućnosti. Osobito je važno u takvoj situaciji ne poniziti dijete. Djeca uvijek imaju potrebu da ih volite i poštujete.

5. Budite dosljedni u postavljanju pravila i discipline

Kada postavite pravilo, tada ga se i pridržavajte. Djeca trebaju jasno postavljena očekivanja u odnosu na vlastito ponašanje. Postaviti pravilo kojeg se nećete pridržavati za dijete je vrlo zbunjujuće.

Poželjno je da roditelji uključe dijete u postavljanje pravila uvijek kada je to moguće. Objasnite djeci što očekujete i koje su posljedice za nepridržavanje pravila. To će im pomoći da se nauče ponašati na način koji je dobar za njih i njihovu okolinu.

6. Onemogućite djeci pristup oružju

Oružje i djeca mogu biti smrtonosna kombinacija. Ukoliko posjedujete oružje, držite ga uvijek podalje od djeteta i poučite dijete o mogućim opasnostima korištenja oružja.

Nemojte nositi oružje jer to poručuje djetetu da oružjem možemo riješiti problem.

7. Nastojte dijete držati podalje od nasilja

Nasilje u kući je zastrašujuće i štetno za dijete. Djeca trebaju siguran dom gdje neće odrastati u strahu. Dijete koje je vidjelo nasilje u kući ne mora nužno postati nasilno, ali je veća vjerojatnost da će pokušati nasilno rješavati konflikte.

Radite na tome da vaš dom bude sigurno mjesto, bez nasilja i uvijek obeshrabrujte nasilno ponašanje između braće i sestara. Također imajte na umu da zlonamjeran, agresivan odnos roditelja zastrašuje djecu i daje im loš primjer.

Ukoliko se ljudi u vašem domu fizički ili verbalno zlostavljaju, potražite pomoć psihologa. On će vam pomoći razumijeti zašto se nasilje javlja i kako ga možete zaustaviti.

8. Izbjegavajte dijete izlagati nasilju u medijima

Često gledanje nasilja na televiziji, u filmovima i video-igrama može voditi dijete u agresivno ponašanje. Kao roditelj, vi možete kontrolirati količinu nasilja koje dijete gleda na televiziji. Evo nekih prijedloga:

 • Ograničite gledanje televizije na 1-2 sata dnevno.
 • Vodite računa koju TV emisiju ili film vaše dijete gleda, kakvu video-igricu igra.
 • Razgovarajte sa svojim djetetom o nasilju koje gleda na televiziji. Pomozite mu razumjeti i uvidjeti ozbiljne posljedice nasilnog ponašanja.
 • Prokomentirajte s djetetom načine na koje može rješavati probleme bez nasilja.

9. Poučite svoje dijete načinima kako da ne postane žrtva zlostavljanja

Važno je da vi i vaše dijete naučite mjere predostrožnosti. Evo nekih:

 • Pokažite djetetu sigurne putove za šetnju u vašem susjedstvu.
 • Potičite dijete da ide s prijateljem po dobro osvijetljenim putovima.
 • Naglasite mu koliko je važno dojaviti svaki zločin ili sumnjivu aktivnost koju vidi – svom učitelju, osobi kojoj vjeruje ili policiji.
 • Poučite dijete zaštićujućem ponašanju – reći “NE”, pobjeći, vrištati i povjeriti se osobi kojoj vjeruje.
 • Naglasite mu opasnost razgovaranja s nepoznatim osobama. Recite mu da nikada ne otvara vrata ili ide negdje s osobom koju ne poznaje ili joj ne vjeruje.

10. Pomozite svom djetetu da se zauzme protiv nasilja

Podržite svoje dijete u tome. Poučite ga kako odgovarati smireno, ali jasnim riječima, kada ga drugi uvrijede, zaplaše ili udare. Pomozite mu razumjeti da je potrebno više hrabrosti oduprijeti se nasilju nego biti nasilan.

Pomozite svom djetetu prihvatiti ljude drugih vjera i nacionalnosti. Poučite ga da je kritiziranje ljudi, zbog toga što su drugačiji, bolno, a korištenje pogrdnih imena neprihvatljivo. Uvjerite se da razumije kako je nasilno ponašanje štetno.

 

Izvor: www.roda.hr