Odgovori na neka važna pitanja
Odgovori na neka važna pitanja

Odgovori na neka važna pitanja

Autor: dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993-2012)

Hvala Allahu hvalom koja se nikom ne upućuje osim Njemu, jer se uistinu Njemu sve vraća, hvalom koja priliči Njegovih blagodatima, koja On stalno uvećava i s kojom se postiže Njegovo zadovoljstvo.

Molimo Allaha Uzvišenog da blagoslovi onoga s kojim je zapečaćeno poslanstvo, Muhammeda, alejhisselama, kao i njegovu braću Allahove poslanike Adema, Nuha, Ibrahima, Musaa, Isaa, alejhim salavat i selam, i sve druge koje je Allah nadahnjivao znanjem i mudrošću kako bi donosili radosnu vijest svjetovima. I neka je blagoslov na sve njihove sljedbenike.

Učimo dovu Allahu Uzvišenom da nas sačuva od posrtaja. Žurimo prema Allahu kako bi naša riječ i djelo bili radost i sreća ljudima.

Draga braćo i sestre,

Enes ibn Malik prenosi da je neki čovjek došao u džamiju i nakon što se poselamio, Allahov Poslanik ga je upitao: – Odakle dolaziš, dobri čovječe? – Dolazim iz daleka u potrazi za odgovorima na neka važna pitanja – reče čovjek. Na to mu Alejhisselam dade znak i on poče postavljati pitanja na koja je Alejhisselam odgovarao:

Želim biti pametan, šta da radim?

Boj se Boga! Jer strah pred Bogom čovjeka čini odgovornim i savjesnim. Ako čovjek nema tog straha, uhvatit će ga neki drugi strah. Zato je takvaluk – bogobojaznost najviši stupanj moralnosti. No, najvažnije od svega je to da strah pred Bogom čovjeka čini umnim i mudrim dok govori i dok radi.

Kako se postiže vjernost i dosljednost u primjeni Božjih zapovijedi?

Čitaj i uči Kur'an! Jer čitanje i učenje Kur'ana kod čovjeka budi volju da bude u Allahovom itā'atu. Nema ništa snažnije ni važnije od Allahove riječi dok čovjek razmišlja o životu i smrti, o halalu i haramu, o dobru i zlu. Zato treba čitati i naučiti kur'anske poruke u kojima su jasne Božije zapovijedi koje čovjeka vode do uspjeha na ovome svijetu i spasu na drugome svijetu.

Želim biti moralan i miran u srcu, šta da radim?

Sjećaj se smrti! Samo tanka i nevidljiva nit dijeli nas od smrti iza koje slijedi novi život u koji vjerujemo. Između prolaznog i neprolaznog života razuman čovjek bira neprolazni. Da bi to, međutim, ostvario čovjek mora znati razliku između trajnih i prolaznih vrijednosti. Čovjek se mora držati moralnih vrijednosti koje mu osiguravaju osjećaj vječnosti u kojoj je smrt samo prelaz iz ovozemaljske prolaznosti u onozemaljsku neprolaznost. Zato sjećanje na smrt u čovjeku budi osjećaj mira, jer smrt nije kraj, već početak vječnog života.

Kako se čovjek oslobađa straha od neprijatelja?

Pouzdaj se u Allaha! Vjera je najbolji dar i najsigurnija zaštita od svih prijetnji s kojima se čovjek suočava na ovome svijetu. Nema sile koja čovjeka može osloboditi straha ako je srce prazno od vjere u Boga i nema sile koja čovjeka može uplašiti ako je srce ispunjeno pouzdanjem u Allaha. Mi ovdje o tome možemo najbolje svjedočiti zato što znademo da bez vjere u Boga nema nam opstanka i zato što smo uvjereni da bez pouzdanja u Allahovu milost nema nam povratka domovima našim. Zato je važno da svi zajedno učimo dovu da nam Allah Uzvišeni uveća vjeru i osnaži volju za opstankom i ostankom ovdje na svojoj zemlji gdje nas sunce bolje grije i gdje nam se mjesec veselije smije.

Želim slijediti Pravi Put?

Čini dobro ljudima iz ljubavi prema Allahu! To je bît poruke islama – onaj koji pomaže čovjeku, Allah će pomoći njemu. Dakle, smisao našeg života je u tome da ga podijelimo sa svojim bratom, da budemo s njim kad mu je najteže i kad mu je najljepše, jer ljubav prema čovjeku je ljubav prema Bogu. To je Pravi Put – biti uvijek vjeran i pouzdan prijatelj svome bratu.

Šta ću činiti da izbjegnem Božiju srdžbu?

Savladaj tjelesne strasti! Ljudska strast je bezočna i vodi čovjeka u grijeh prema Bogu i čovjeku. Zato čovjek treba da vodi računa o svojim strastima da ih ne pušta da se razviju tako da ga nadvladaju i odvedu u propast.

Kako da živim dugo?

Stalno se sjećaj Boga i stalno budi Bogu zahvalan! Stalno sjećanje na Boga, dž.š., osigurava čovjeku da stalno bude u zoni Allahove milosti iz koje crpi snagu da živi i radi. Biti zahvalan Bogu znači biti u stalnom pokretu za boljim životom.

Želim napredovati?

Budi uvijek pod abdestom! A to znači budi uvijek čist od nemorala i radi vrijedno pa ćeš biti prvi u svom poslu.

Kako da se sačuvam od džehennema – pakla?

Čuvaj oči od ružna pogleda; čuvaj jezik od ružna govora; čuvaj ruke od ružna posla; i čuvaj se od zinaluka.

Kako da se oslobodim grijeha?

Neka ti suze poteku od kajanja i zavjetuj se da nećeš ponoviti grijeh kojeg si počinio! Onaj koji se kaje zbog počinjenog grijeha, stiče pravo na Allahovu milost, a onaj koji umišlja da je bezgriješan, priziva na sebe Allahovu srdžbu.

Želim da me svijet poštuje?

Nemoj ni otkoga ništa tražiti! A to znači nemoj sebe dovoditi u situaciju da ti treba pomoć tamo gdje možeš sam sebi pomoći. Jer, onaj koji ne zna da sebi pomogne, nema pravo na pomoć od drugoga. Zato nemoj biti lijen. Radi svoj posao vrijedno i predano pa će te ljudi poštovati.

Želim pošteno živjeti?

Ne pričaj o mahanama drugih ljudi! Čovjek nije ni svjestan da otkriva svoje mahane dok priča o mahanama drugih ljudi. Kad pričaš o nepoštenju svog brata ti zapravo pričaš o svom nepoštenju. Zato nemoj otkrivati mahane svoga brata u kojem je i tvoja mahana, već nastoj da se oslobodiš svojih mahana pa ćeš pošteno živjeti.

Kako da savladam strah od Sudnjega dana?

Sjećaj se Boga prije jela i prije spavanja! Ima li većeg nimeta na ovome svijetu od lijepog jela i mirnog sna!? Zato se treba sjećati Boga Uzvišenog koji nas hrani, koji nam daje da mirno spavamo i koji nam daje nadu u milost i spas na Sudnjemu danu.

Šta ću raditi da bi osjetio Allahovu prisutnost dok klanjam?

Propisno uzimaj abdest i nastoj da uvijek budeš čist i uredan!

Svemogući Allahu, osnaži nas takvalukom tako da se nikoga osim Tebe ne bojimo!

Sveznajući Allahu, pouči nas da se međusobno volimo i poštujemo tako da se nikog osim Tebi ne klanjamo!

Allahu Milostivi, obaspi nas Tvojom milošću tako da se nikome osim Tebi ne molimo! Amin!

(Treća hutba u mjesecu džumade-l-ahiru 1438. h.g.)

Izvor: cdv.ba