Odlike masline
Odlike masline

Odlike masline


Allah, slavljen i uzvišen neka je On, odlikovao je plod i drvo masline. Više puta ju je spomenuo u Svojoj časnoj Knjizi, a spomenuta je i u brojnim hadisima Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

Da li poznajemo nutritivne (prehrambene) odlike masline, kao i tvari koje ona sadrži?

Plod masline sastoji se od sljedećih elemenata: vode (67%), maslinovog ulja (23%), proteina (5%) i mineralnih soli (1%), od kojih su najvažniji kalcij i željezo, a sadrži i značajne vrste različitih vitamina (E, D, B i C).

Plod masline sadrži manju količinu proteina. Ako se jedu zelene, korisne su za mozak, ako se jedu crne, nakon što dobro sazriju, tada su maslinovo ulje i proteini kvalitetniji i količinski veći. Ako se uz njih uzme dovoljna količina ulja, onda tom obroku ništa ne nedostaje. Savjetuje se da se masline jedu sa sirom, jer sami proteini iz masline nisu dovoljni.

Žvakanjem listova masline otklanjaju se upale desni i grla, jer je sok iz listova masline veoma učinkovit kod ove vrste upala. Iscijeđeni sok iz listova masline koristan je protiv bradavica, rana i čireva, budući da maslina sadrži tvari koje dezinficiraju. Isti sok, također, može se koristiti i kao rektalna injekcija kod problema sa ranama na crijevima.

 

Izvor: dr. Muhammed es-Sejjid, Bolest i lijek, Ilum, Bužim, 2010, str. 84.