Opraštanje
Opraštanje

Opraštanje

Autor: Hidajeta Mahalbašić


„Pa – zbog milosti Allahove blag si prema njima. A da si bio grub, osorna srca, sigurno bi se rasuli oko tebe. Zato im oprosti i moli oprost za njih i savjetuj se s njima u poslu. Pa kad odlučiš, tad se pouzdaj u Allaha. Uistinu! Allah voli one koji se pouzdavaju.“ Kur'an, 3:159

Kada uvidite da okrivljavanje ili samookrivljavanje nema smisla i da vam ne donosi nikakvo dobro, upitat ćete se šta je onda izlaz. Izlaz iz svega što vam uzrokuje frustracije ili ljutnju jeste oprost.

Da biste imali jaču motivaciju da oprostite suočimo se prvo sa posljedicama neopraštanja! Neopraštanje, bilo u obliku ljutnje ili okrivljavanja, će na vas imati posljedicu neodlučnosti,  nesigurnosti i nepostojanosti u svojim djelima. Ako ste prepoznali kod sebe ijedan od tri simptoma propitajte se kome to niste i šta niste oprostili!

Oprostiti ili ne oprostiti je samo vaš izbor i vaše pravo.

Ne oprostiti znači preuzeti na sebe odgovornost da određenoj osobi sudite i da vodite evidenciju o njenim kaznama koje ona treba da proživi kako bi se iskupila za određeno ponašanje. To uzrokuje mnogo brige, umora i tegobe, jer ste stalno pod oprezom da ne biste, ni slučajno, neko prijatno osjećanje osjetili prema toj osobi. Osim toga preuzeli ste na sebe odgovornost koja prevazilazi vaše sposobnosti i to uveliko. Samo Bog ima pravo da sudi i samo On zna i može suditi ljudima. Stoga, stavljati se u božansku ulogu je jako nezahvalno i pogubno! Na svim životnim poljima.

Oprostiti ne znači reći određenoj osobi: „Slobodno ti nastavi raditi šta si radila, meni ne smeta!“ Ne, nipošto! Oprostiti znači razumjeti. Razumjeti sebe i razumjeti tu sobu.

Sebe razumjeti znači obratiti pažnju na svoje stanje, situaciju, ponašanje, riječi ili čak misli koje ste imali u vrijeme kada vam je određena osoba učinila nešto što vas je povrijedilo ili rastužilo. Tragom tog razumijevanja razmišljajte čime li ste, kojim svojim postupkom, naručili sebi takvo iskušenje. Zatim razmišljajte da li ste toj osobi dali prevelik značaj i udio u vašem životu, te da ona može utjecati na vaše raspoloženje. Dalje vidite koje su se blagodati sakrile u istom tom iskušenju za vas. Kako je ono sve na vas djelovalo i do čega vas je dovelo. U pozitivnom smislu. Razmišljate kako je postupak osobe, kojoj trebate oprostiti, zapravo samo jedan dio komunikacije između vas i vašeg Tvorca koji je iz ljubavi vam taj ispit stavio na životni put u baš tom trenutku.

Razumjeti drugu osobu znači razmišljati o njenom porijeklu, ranom djetinjstvu, iskustvima iz prošlosti, na kojima je naučila takvo ponašanje. Razmišljajte kako je bolno biti u koži nekoga ko druge uznemirava, ali i da se i vi možete naći u istoj toj poziciji ako osjetite slabost kakvu je osjetila ta osoba.

Stoga se zahvalite što vi niste povrijedili i ne vrijeđate ili barem nećete vrijeđati više, zatim toj osobi oprostite kao što biste bilo kojem bolesniku oprostili što je bolestan i zamolite oprost od Gospodara svjetova za nju kao što biste zamolili izlječenje za bilo kojeg bolesnika.

I kako biste se zaštitili od neprijateljstva s te strane ili da vas i po drugi put ne ujede ista zmija, vi se približite toj osobi tako što ćete se s njom dogovarati oko nekih poslova. Neka to budu poslovi ili teme razgovora prema vašem izboru.

Mnogo dobro vas čeka na tom putu.

Kada oprostite, ne samo da se oslobađate gorenavedenih tereta, vi dobijate jednu ogromnu blagodat kojom Allah časti posebne Svoje robove – odlučnost i pouzdanje u Allaha. A onaj ko se u Allaha pouzdava On mu je u svemu dosta!

Nemojte opraštati jer neko zasluzuje to ili ne zasluzuje. Opraštajte zato jer vi zaslužujete stalno stanje radosti koje će vam oprost donijeti!

Izvor: https://akos.ba/tragom-svjetlosti-14-dio/?fbclid=IwAR1AmQ1vGnZwMPIOYQP7F6vPy5HH9I7aYvVuTHjrQsKkv6fVulnyzAQSsXE