Orhideje koje oponašaju životinje
Orhideje koje oponašaju životinje

Orhideje koje oponašaju životinje

Autor: Behija Salkić

Svi mi imamo neko svoje najdraže cvijeće. Netko voli ruže, nekome su drage tratinčice. Meni su najdraži suncokreti. Ipak, svi se možemo složiti da najljepše i najneobičnije cvjetove na Zemlji imaju orhideje. Toliko je različitih boja i oblika, da ti se ponekad može i zavrtjeti u glavi, a neke su otišle toliko daleko da izgledaju kao da oponašaju životinje. Otkrij koje su u nastavku!

Orhideje pripadaju porodici kaćuna (Orchidaceae), a ima ih preko 20 000 različitih vrsta. Žive posvuda, osim u pustinjama i na ledenjacima, no najimpresivniji oblici se mogu pronaći u tropskim područjima.

Neke žive na drveću, a neke na zemlji

Dobar dio tropskih orhideja živi na drveću, odnosno između grana stabala. Takve orhideje se zovu epifiti. Ako tvoja mama doma u prozirnoj teglici ima neku orhideju koja ima zelenkasto-plavo korijenje, to je epifitska orhideja. Naime, budući da žive na drveću, njihovo korijenje u sebi ima klorofil i može fotosintetizirati. Također, te orhideje su jako popularne i često se koriste kao sobne biljke.

Kada ugledaš orhideju, lijepo ju pažljivo prouči i fotografiraj, ali ju nikako nemoj brati! Mnoge vrste su ugrožene, stoga ih ostavi da i dalje budu lijep ukras na livadi ili u šumi.

Orhideje su stvarno raznolike, ali ove četiri će te stvarno oboriti s nogu. Naime, izgledaju kao da oponašaju životinje.

Leteća patka (Caleana major)

”Pliva patka preko Save, nosi pismo preko glave…”. Joj, ovo nije članak o pjesmicama, ali baš je zgodno pjevati ovu pjesmicu kada vidiš orhideju koja izgleda kao prava mala patkica. Jedino što ne pliva, nego izgleda kao da će svakog trena poletjeti. A ako ti ikada odletiš do Australije, možda i uživo vidiš ovu malenu patkicu!

 Majmunova glava (Dracula simia)

Ova orhideja izgleda kao pravi mali majmunčić, zar ne? Pronaći ćeš ju ako se ikada zaputiš u Južnu Ameriku, točnije u Ekvador ili Peru i to na nadmorskim visinama od preko 1000 metara.

 Talijanski kaćun (Orchis italica)

Kad pogledaš jedan cvjetić ove orhideje, izgleda kao neki goli čovjek (tako ju Englezi zovu: naked man). Raste na Mediteranu, stoga ju je moguće pronaći i u na jugu Hrvatske. Nikako ju nemoj brati jer je ugrožena i Zakonom strogo zaštićena.

 Bijela čaplja (Habenaria radiata)

I zadnja zvijezda ovog članka je jedna mala ptičica. Ova orhideja, koja izgleda kao čaplja u letu, se može pronaći u Aziji, točnije u Kini, Japanu i Koreji.

I kako ti se sviđaju orhideje? Jesu li postale tvoje novo najdraže cvijeće?

 

Izvor: www.bioteka.hr