Pametna kuća
Pametna kuća

Pametna kuća


Pametna kuća je koncept modernog domaćinstva i življenja u njemu. Kuća je pametna jer se prilagođava trenutnoj aktivnosti, raspoloženju, navikama i životnom stilu svakog ukućana, a pritom ostvaruje energetske uštede.

Postoji čitav niz tehnoloških standarda i protokola kojim je omogućeno upravljanje uređajima u kući. Najčešće korišćeni protokol je X10, zbog mogućnosti da se sistem integriše na već postojeću električnu instalaciju bez građevinskih radova.

Kompletna komunikacija između uređaja i upravljačkih modula radi preko postojećih električnih instalacija. Ovakva pametna kuća je koncipirana po Lego modularnom principu, tako da ju je lako prilagoditi i optimizovati u skladu sa potrebama i željama svakog korisnika.

Pametna kuća je sistem kućne automatike, maksimalno jednostavne za korišćenje, održavanje i ugradnju. Ovakvim konceptom omogućuje se optimalno korištenje energije i komforno upravljanje kućom. U pametnu kuću su integrirani sistemi grijanja, hlađenja, protuprovalni i protupožarni sustav, kućna rasvjeta te audio i video sistem. Sve ovo uvećava vrijednost i sigurnost doma, dom čini ugodnijim i komfornijim za život, a ekonomično trošenje energije smanjuje troškove života.