Mnogi tvrde da su pamuk kiflice najmekše na svijetu i u pravu su, jer mekše od ovoga jednostavno nije moguće.
Sastojci:
- 900 g glatkog brašna
- 300 ml mlijeka
- 150 ml ulja
- 2 bjelanjka
- 100 ml vode
- 1,5 žličica šećera
- 2 žličice soli
- 10 g suhog kvasca
- brašno za radnu površinu
Punjenje:
- 500 g svježeg sira
- sol
Za premazivanje:
- 2 žumanjka
- sezam
- 50 g maslaca
Upute:
- U veliku posudu sipati mlijeko, ulje, bjelanjke, vodu, šećer, sol i kvasac i kratko izmiješati.
- Dodati pola količine brašna i ručno početi mijesiti tijesto.
- Kad se sastojci spoje dodati drugu polovicu brašna i sve umijesiti u glatko tijesto.
- Radnu površinu pobrašniti i kratko na njoj mijesiti tijesto.
- Vratiti ga u posudu, pokriti prozirnom folijom, preko staviti krpu i pustiti da se diže 2 sata.
- Nakon 2 sata prebaciti na pobrašnjenu podlogu i narezati na 16 komada.
- Napraviti lopticu od svakog komada i pokriti prozirnom folijom da se ne suše.
- Svježi sir posoliti i promiješati.
- Razvaljati loptice u blago duguljasti oblik.
- Na jedan kraj staviti svježi sir, pa zarolati tek toliko da se omota sir i savinuti sa strana. (postupak možete vidjeti u videu)
- Na nezarolanom dijelu tijesta prema kraju na više mjesta zarezati nožem te zatim rolati do kraja.
- Zarolanu kiflicu savinuti te staviti na protvan prekriven papirom za pečenje.
- Kiflice prekriti krpom i ostaviti da se dižu oko pola sata.
- Nakon pola sata maknuti krpu, premazati ih žumanjkom i posuti sezamom.
- Kiflice se peku u zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva 20 minuta.
- Nekoliko minuta prije kraja pečenja na vatri otopiti maslac.
- Vruće kiflice premazati otopljenim maslacem i uživati.
Izvor: https://recepttura.com/pamuk-kiflice/