Pamuk kiflice
Pamuk kiflice

Pamuk kiflice


Mnogi tvrde da su pamuk kiflice najmekše na svijetu i u pravu su, jer mekše od ovoga jednostavno nije moguće.

Sastojci:

  • 900 g glatkog brašna
  • 300 ml mlijeka
  • 150 ml ulja
  • 2 bjelanjka
  • 100 ml vode
  • 1,5 žličica šećera
  • 2 žličice soli
  • 10 g suhog kvasca
  • brašno za radnu površinu

Punjenje:

  • 500 g svježeg sira
  • sol

Za premazivanje:

  • 2 žumanjka
  • sezam
  • 50 g maslaca

Upute:

  1. U veliku posudu sipati mlijeko, ulje, bjelanjke, vodu, šećer, sol i kvasac i kratko izmiješati.
  2. Dodati pola količine brašna i ručno početi mijesiti tijesto.
  3. Kad se sastojci spoje dodati drugu polovicu brašna i sve umijesiti u glatko tijesto.
  4. Radnu površinu pobrašniti i kratko na njoj mijesiti tijesto.
  5. Vratiti ga u posudu, pokriti prozirnom folijom, preko staviti krpu i pustiti da se diže 2 sata.
  6. Nakon 2 sata prebaciti na pobrašnjenu podlogu i narezati na 16 komada.
  7. Napraviti lopticu od svakog komada i pokriti prozirnom folijom da se ne suše.
  8. Svježi sir posoliti i promiješati.
  9. Razvaljati loptice u blago duguljasti oblik.
  10. Na jedan kraj staviti svježi sir, pa zarolati tek toliko da se omota sir i savinuti sa strana. (postupak možete vidjeti u videu)
  11. Na nezarolanom dijelu tijesta prema kraju na više mjesta zarezati nožem te zatim rolati do kraja.
  12. Zarolanu kiflicu savinuti te staviti na protvan prekriven papirom za pečenje.
  13. Kiflice prekriti krpom i ostaviti da se dižu oko pola sata.
  14. Nakon pola sata maknuti krpu, premazati ih žumanjkom i posuti sezamom.
  15. Kiflice se peku u zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva 20 minuta.
  16. Nekoliko minuta prije kraja pečenja na vatri otopiti maslac.
  17. Vruće kiflice premazati otopljenim maslacem i uživati.

Izvor: https://recepttura.com/pamuk-kiflice/