Sve će se promjeniti kad počnete ovako uzimati abdest…
Sve će se promjeniti kad počnete ovako uzimati abdest…

Sve će se promjeniti kad počnete ovako uzimati abdest…


Abdest je spoj unutarnje i vanjske čistoće. On je propis Gospodara svjetova i prilikom uzimanja abdesta, mi smo u vezi s Njim, jer Ga se na taj način sjećamo.

Tu dolazimo do jedinstvene tehnike čišćenja od negativnih misli, osjećaja, riječi, dijela i energije, dok istovremeno čistimo i tijelo, masirajući ključne dijelove za održavanje zdravlja.

Uzmite abdest posvećeno i prisutno u svakom njegovom dijelu kako biste došli u stanje čistih misli i osjećaja sklonosti ka čistim djelima.

Osjećate se depresivo, anksiozno, malaksalo ili bespomoćno, u ovima ili sličnim situacijama posežete za lijekom – abdestom.

Ustajete i prilazite česmi. Pustite vodu i kažete: Bismillah – „Sa Imenom Allaha“ i počnete prati šake. Dok ih temeljito perete i masirate dlanove, razmišljate da se time čistite od posljedica svakog štetnog djela koje ste rukama radili.

Nakon toga ispirete usta tri puta. Temeljito ispirući usta, osjećate kako se čistite od posljedica svake ružne i uznemirujuće riječi.

Potom isprete nos tri puta, svjesno mislima i srcem moleći da te to ispiranje očisti od posljedica, a i u budućnosti štiti od guranja nosa tamo gdje mu nije mjesto.

Pristupate pranju lica temeljito, masirajući ga tri puta. Pri tom ste svjesni da se čistite i tražite zaštitu od svega što bi moglo ugroziti vaš ponosni stav, pogled vedra čela u bilo koga i osjećaj vrijednosti.

Dok perete podlaktice vi se čistite od lijenosti, škrtosti i slabosti, te tražite snagu za djelovanje u dobru i zaštitu za svoje ruke od bilo kakavog oblika tegobe.

Potirući mokrom rukom površinu glave čistite se od svih loših, negativnih i uznemirujućih misli, te tražite zaštitu od njih.

Dok perete uši, čistite se od posljedica lošeg govora kojem ste svjedočili, te tako tražite zaštitu za svoje čulo sluha, tako da čujete i slušate samo ono što je lijepo i dobro za vas.

Kada potirete svoj vrat, svjesno tvrdite da nećete glavu pognuti ni pred čim stvorenim, te da ste svoj život spremni dati samo za Istinu.

Kada perete svoja stopala, čistite se od kukavičluka, nestabilnosti i neodlučnosti, a tražite odvažnost, odlučnost, hrabrost i postojanost na ispravnom putu.

Nakon ovako obavljenog abdesta sve vaše tegobe, nestat će kao rukom odnesene.

Napomena: Abdest je za ono za šta se uzme. Ako uzimate abdest da biste se odmorili ili razhladili na ljetnim vrućinama, osvježili, otklonili negativne misli tada će vam abdest koristiti samo za to.

Ako uzimate abdest kao vid pokornosti Uzvišenom Gospodaru, izgovarajući Njegovo ime tada ćete od abdesta dobiti ono što vam treba.

Ukoliko ustrajavate u tome uskoro ćete svjedočiti blagodatima u svom životu.

Izvor: https://akos.ba/sve-ce-se-promjeniti-kad-pocnete-ovako-uzimati-abdest/