Pauk koji se smije
Pauk koji se smije

Pauk koji se smije

Malo je vjerojatno da ćemo se nasmiješiti pri pogledu na pauka, no izgleda da se priroda pobrinula da nas i u ovom slučaju iznenadi i oduševi. Kada su znanstvenici 1973. godine na Havajima otkrili sićušnog pauka, sa šarama na zatku nalik smajliću, osmijeh im nije silazio s lica.

Znanstveno mu je ime Theridion grallator i pripada porodici Theridiidae, kojoj pripada i čuvena crna udovica, ali za razliku od nje, ovaj je paučić potpuno bezopasan.

Zanimljivo je da je Theridion grallator udomaćen samo na četiri havajska otoka i na svakom otoku ima drukčije šare. Znanstvene teorije o različitosti njegovih šara isto su tako različite. Jedna kaže da mu šare služe da zbuni grabežljivce – ptice. Kada ptica vidi plijen koji nikada ranije nije vidjela, na trenutak se zbuni jer joj nije jasno je li riječ o hrani ili nije. Pauk može iskoristiti tu „pauzu za razmišljanje“ i pobjeći, smatra dr. Geoff Oxford, biolog s britanskog Sveučilišta u Yorku koji se bavio proučavanjem „nasmiješenog“ pauka. Drugi znanstvenici smatraju da paukovi osmijesi ovise o vrsti hrane koju uzima, no nijedna teorija nije potvrđena.

Očigledno je da ovo malo stvorenje na više načina zbunjuje istraživače: osobita je i majčinska briga ženki koje se aktivno brinu o svom pomlatku, love kukce i hrane svoje mlade, što ih svrstava u samo jedan maleni postotak svih vrsta pauka na cijelom planetu koji se tako ponašaju.

Iako bezopasan za ljude, pauk koji se smije na rubu je istrebljenja. Jer, kako kaže dr. Oxford, fauna je na Havajima ozbiljno ugrožena zbog dopremanja novih životinjskih i biljnih vrsta. Budući da Theridion grallator nije zaštićena vrsta te zbog sve većeg krčenja šuma na tim prostorima, prijeti mu nestanak prirodnog staništa.

 

Izvor: Vlasta Nedela / nova-akropola.com