Pčele
Pčele

Pčele

Gospodar tvoj je pčelu nadahnuo: „Pravi sebi kuće u brdima i u dubovima i u onome što naprave ljudi, zatim, hrani se svakovrsnim plodovima, pa onda idi stazama Gospodara svoga, poslušno!“ Iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je, uistinu, dokaz za ljude koji razmišljaju. (Kur'an, XVI:68-69)

Uzvišeni Stvoritelj je nadahnuo pčelu da gradi sebi kuću, zaklon i stanište, u brdima, u dubovima drveća i u onome što grade ljudi. Pčele prave saće od voska koji izlučuju žlijezde što se nalaze na donjem dijelu njihova zatka. Građa pčelinjeg saća smatra se jednim od najfascinantnijih konstruktorskih rješenja s kojim se susrećemo u prirodi. Praveći komorice šesterougaonog oblika pčele u košnici maksimalno iskorištavaju prostor koji im stoji na raspolaganju. Izrada šesterougaonih komorica ujedno im omogućava da s minimalnom količinom voska prave lagane i čvrste komorice te da u saće pohrane što više meda. Sposobnost i umijeće gradnje koje pokazuju pčele pri izradi svojih košnica neminovno ukazuju na veličinu njihovog Stvoritelja.

Potom je Uzvišeni Bog, dž.š., nadahnuo pčele da se hrane raznovrsnim plodovima pa one odlaze iz košnice i vraćaju se u nju bez lutanja. Svaka pčela tačno zna put ka svojoj košnici, koju raspoznaje i po boji i obliku. Može se udaljiti od svoje košnice čak i nekoliko kilometara, a da se pri tome bez ikakvih problema vrati u istu.

Uzvišeni kaže: „Iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima.“ Da bi proizvele med, pčele najprije obilaze cvjetove, piju njihov nektar i nose ga u svojoj vrećici u matičnjak. Ta vrećica je sastavni dio pčelinjeg tijela, proširenje organa za probavu i nalazi se u prednjem dijelu stomaka, ali sasvim odvojeno od njega. Boja, ukus i miris meda zavise od nektara, odnosno od biljke sa koje su pčele sakupljale nektar. Što se tiče ljekovitosti meda, to danas niko ne može poreći.

Kur'anski ajet završava riječima: „To je, uistinu, dokaz za ljude koji razmišljaju.“ Sposobnost ovog malenog stvorenja – pčele, uistinu mnogo govori o veličini njenog Stvoritelja, a to mogu dokučiti oni koji pažljivo posmatraju i razmišljaju.